Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Restauranggrossist drar tillbaka tre produkter

Kåldolmar tar form.
Kåldolmar tar form. Foto: Mikael Ljungström / Scanpix
Restauranggrossisten Martin & Servera, som levererar livsmedel till kunder runtom i landet, beslutade på tisdagen att dra tillbaka tre varor som kan innehålla hästkött. Livsmedlen är producerade för Lantmännen av underleverantören Dafgård.

– Det som kommit in i dag, tisdag, är uppgifter från Lantmännen om att man misstänker att det kan finnas hästkött i tre frysta varor; oxjärpar, levererade till oss den 11 januari, köttbullar den 13 april 2012, samt kåldolmar som kommit i två omgångar, den 2 respektive 15 januari, säger Robert Lundberg, kundtjänstmottagare vid Martin & Servera, till DN.

Martin & Servera kontaktar nu de cirka 440 kunder över hela landet som är berörda. Enligt företaget är det runt 2.500 kartonger av de tre varorna som levererats till kunder.

Martin & Serveras verksamhet är inriktad på restauranger, storkök, gatukök och skolbespisningar.

Lantmännen har i sin tur dragit in varorna efter misstanke om att hästkött kan ha blandats in i produkterna. I ett meddelande till kunderna skriver företaget att man ännu inte funnit spår av hästkött i någon av sina produkter:

”Men vi ser att nya och oväntade uppgifter i vår omvärld framkommer varje dag. Utifrån detta har vi beslutat att dra tillbaka tre färsprodukter som en ren försiktighetsåtgärd”, heter det i meddelandet.

Lantmännen väntar nu på resultat av analyser av livsmedlen. Svaren väntas vara klara på torsdag.

Företaget betonar att de köttfärsprodukter som man tillverkar i sin egen anläggning inte berörs av stoppet. De tre varorna det handlar om är ”inköpta och producerade av en annan svensk leverantör” och saluförs under varumärket Kungsörnen, uppger Lantmännen.

Pelle Eriksson, marknads- och försäljningschef hos Lantmännen Cerealia, uppger för TT att underleverantören det handlar om är Dafgård.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.