Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Nu går det att se snittresultatet på högskoleprovet

Högskoleprovets normeringstabell släpps idag. Bild: Arkiv
Högskoleprovets normeringstabell släpps idag. Bild: Arkiv Foto: Henrik Montgomery/TT

I dag släpptes normeringstabellen för årets högskoleprov. Resultatet ligger till grund för urvalet till högskolan.

Vårens högskoleprov som hölls den 14 april skrevs av 62.678 personer. Rättningen blir klar först den 28 maj men frågor och facit finns redan tillgängligt. De 160 uppgifterna bedöms utifrån en normerad poängsättning. Systemet är till för att det inte ska vara någon skillnad i svårighetsgrad mellan olika tillfällen. 

– Normeringen bygger på det totala antalet resultat som har kommit in och fördelas systematiskt. Normeringen ligger sedan till grund för den poäng man får som sedan används i urvalet till högskolan, säger Tuula Kuosmanen, avdelningschef på Universitets- och högskolerådet. 

Två normeringar har genomförts, en för den verbala delen och en för den kvantitativa delen. Poängen för de både delarna läggs ihop till ett slutresultat. 

– Delarna väger lika mycket. Antalet rätt från båda delarna är vad som sedan går in i normeringstabellen, säger Tuula Kuosmanen. 

Högskoleprovet ger ett poängresultat från 0,0 till 2,0. Medelvärdet på provet var 0,88. I höstas var det 31 personer som skrev 2,0. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.