Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Reträtt i sista stund om kreditbetyg

EU-planer på att förbjuda kreditvärderingsinstitut att betygsätta krisländer i känsliga lägen har stoppats. EU-kommissionär Cecilia Malmström var en av bromsklossarna.

Kreditvärderingsinstitut är närapå ett hatobjekt i vissa EU-kretsar. Särskilt när de sänker ett lands kreditbetyg just när det står och vinglar på konkursens brant.

Kritikerna fick också vatten på sin kvarn i förra veckan när Frankrikes kreditbetyg sänktes av misstag. Den hyperstirriga marknaden reagerade omedelbart och det hjälpte inte riktigt att bolaget bad om ursäkt och drog tillbaka sänkningen. Ingen rök utan eld, resonerar många.

EU-kommissionär Michel Barnier, med ansvar för finansmarknader, är en av kritikerna. I läckta lagförslag framgick att han tillfälligt ville stoppa kreditvärderingsinstitut från att göra riskbedömningar av krisländer som tvingas be om stöd utifrån.

Men förslaget stötte på patrull när EU-kommissionen på tisdagen skulle fatta beslut. Enligt en källa med insyn i förhandlingarna var Cecilia Malmström pådrivande för att stoppa förslaget.

Bland annat har kritikerna haft svårt att förstå hur man ska kunna hindra instituten från att säga sin mening och vilka kriterier som ska ligga till grund för ett sådant beslut.

– Jag tycker att deras makt är för stor, motiverade Barnier sitt lagpaket, och uppgav att han tänker arbeta vidare med de förslag som han inte fick igenom nu.

Han är också irriterad över att tre amerikanska bolag, Standard & Poor's, Moody's och Fitch, i princip har monopol på att värdera europeisk ekonomi. Barnier har filat på ett förslag att sätta upp en europeisk motvikt, men planerna har lagts på hyllan. Ett EU-institut skulle ha svårt att hävda sitt oberoende just nu och det skulle bli dyrt.

Barnier fick också backa från sin idé om att hindra företagsköp och sammanslagningar i branschen. Malmström & co ansåg att samma regler ska gälla för kreditvärderingsinstitut som för andra företag.

Förslagen ska nu behandlas av EU-länderna och EU-parlamentet som lär ha många synpunkter.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.