Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Reuters: Ekholm ute ur leken – Ingves kan få fortsatt mandat

Karolina Ekholm, som är professor i nationalekonomi vid Stockholms universitet, var vice riksbankschef mellan 2009 och 2014 och lämnade sin post för att bli statssekreterare efter att Socialdemokraterna och Miljöpartiet bildat regering efter valet 2014.
Karolina Ekholm, som är professor i nationalekonomi vid Stockholms universitet, var vice riksbankschef mellan 2009 och 2014 och lämnade sin post för att bli statssekreterare efter att Socialdemokraterna och Miljöpartiet bildat regering efter valet 2014. Foto: Lars Epstein

Karolina Ekholm är en av favoriterna till att ta över jobbet som riksbankschef efter Stefan Ingves. Men enligt källor till nyhetsbyrån Reuters har oppositionen vägrat att nominera henne – vilket kan innebära att Stefan Ingves sitter kvar ytterligare en period.

Stefan Ingves förordnande som riksbankschef löper ut vid årsskiftet. Spekulationerna om vem den möjliga efterträdaren blir har varit stora. en av favoriterna är Karolina Ekholm, som i dag arbetar som statssekreterare för finansminister Magdalena Andersson (S).

Men att Riksbanken skulle få sin första kvinnliga riksbankschef lär inte ske den närmsta tiden. Oppositionen i Riksbanksfullmäktige ställer sig emot det alternativet.

– Det är helt uteslutet. Vi kan inte ha en aktiv socialdemokratisk politiker som riksbankschef, säger insatt källa till nyhetsbyrån Reuters.

Läs mer: Tidigare chef vill banta Riksbankens ledning

Ytterligare en källa till nyhetsbyrån bekräftar att en majoritet av Riksbanksfullmäktige, som består av 11 ledamöter som utses av riksdagen, att en majoritet inte kommer att stötta Karolina Ekholms kandidatur. I Riksbanksfullmäktige sitter fyra ledamöter från Socialdemokraterna, en ledamot från Miljöpartiet, fyra ledamöter från Moderaterna, en ledamot från Centerpartiet och en ledamot från Sverigedemokraterna.

Enligt en av Reuters källor finns det bara tre kandidater kvar: Vice riksbankschef Per Jansson, Folksams vd Jens Henriksson och nuvarande riksbankschef Stefan Ingves.

Karolina Ekholm, som är professor i nationalekonomi vid Stockholms universitet, var vice riksbankschef mellan 2009 och 2014 och lämnade sin post för att bli statssekreterare efter att Socialdemokraterna och Miljöpartiet bildat regering efter valet 2014.

Läs mer: E-krona ska kunna laddas på kort

I och med att Karolina Ekholm tycks vara ute ur leken, kan det innebära att Stefan Ingves får fortsatt förtroende för en kortare tidsperiod, i stället för den vanliga sexårsperioden, skriver Reuters.

– Ju längre tid det tar, desto mer sannolikt är det att andra kandidater blockeras, vilket talar till fördel för Stefan Ingves, säger en källa till nyhetsbyrån.

Riksbanken har tidigare fått kritik för att ha höjt räntan för hastigt direkt efter finanskrisen och för att senare ha behållit en för låg ränta och haft en expansiv penningpolitik – trots att Sverige befinner i högkonjunktur och hot om en bristande bostadsbubbla.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.