Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

”Riksbanken handlar utan mandat”

Riksbanken bryter mot sitt demokratiska mandat om den inte sätter inflationsmålet före allt annat, inräknat riskerna med hushållens skulder.

Det anser vice riksbankschef Karolina Ekholm, som kritiserade sin chef Stefan Ingves hållning vid det senaste penningpolitiska mötet.

Argumenten från de båda sidorna i Riksbankens styrande direktion är väl kända. Stefan Ingves och förste vice riksbankschef Kerstin af Jochnick oroar sig för hushållens ökande skulder och ville vid mötet den 2 juli endast sänka reporäntan till 0,5 procent. Tidigare i år har även den Internationella valutafonden, IMF, gett dem delvis rätt. IMF anser visserligen att penningpolitiken är ett trubbigt vapen mot skulderna, men så länge som andra institutioner, främst Finansinspektionen, regeringen och riksdagen, inte gör tillräckligt mot denna risk måste Riksbanken agera.

Det är också så Ingves resonerat under en längre tid. Men Karolina Ekholm gav svar på tal. Det är odemo­kratiskt att ta på sig en uppgift som man inte har mandat för, menar hon.

”I en demokrati måste de penning­politiska besluten utgå ifrån det mandat som centralbanken på demokratisk väg har ålagts att uppfylla. Har man ett inflationsmål så är det inflationen som måste vara utgångspunkten för de penning­politiska besluten, inte någonting annat.”

Hon tycker också att riskerna med hushållens skulder väger lätt, jämfört riskerna för en ”regelrätt deflation” och hon påpekar också att hushållens sparande ligger på en rekordhög nivå.

Två av ledamöterna, Cecilia Skingsley och Per Jansson, har bytt sida och gått från att stödja Ingves resone­mang till att ansluta sig till Ekholm och Martin Flodén som varit drivande i att begära lägre reporänta. För dem har trovärdigheten i Riksbankens mål om en inflation på två procent blivit allt viktigare.

Jansson underströk att sedan förra hösten har Riksbanken haft fel i sin inflationsprognos sju gånger av åtta. Inflationsmålet måste nu ”gå före alla andra hänsyn”.

Ingves konstaterade för sin del att ”skuldtillväxten är ohållbar”, men att andra, läs regering och riksdag, måste handla. Han nämner åtgärder som slopade ränteavdrag en sänkning av bolånetaket från 85 procent av köpeskillingen till 75 procent, samt krav om att amortera på som mest 50 år.

Majoriteten i den sex personer starka direktionen röstade därmed igenom att reporäntan skulle sänkas till 0,25 procent.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.