Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Riksbanken höjer räntan

Riksbanken höjer som väntat sin styrande ränta, reporäntan, med 0,25 procentenheter till 4 procent.

Bankens direktion räknar också med ytterligare en räntehöjning under första halvåret nästa år, till 4,25 procent.

Den finansiella oron och avmattningen i bland annat USA, kommer att dämpa tillväxten i Sverige, menar direktionen. Men det räcker inte för att stävja det ökade kostnadstrycket i den svenska ekonomin.

Svenska hushålls inflationsförväntningar har ökat, produktiviteten har minskat och livsmedels- och energiprisernas ökning bidrar till stigande inflation, menar banken.

Även löneökningarna och läget på arbetsmarknaden bidrar till ett stigande inflationstryck.

Riksbankens ledning anser att det finns två motstridiga krafter som verkar på ekonomin. Det svenska kostnadstrycket motiverar att reporäntan skulle höjas än mer, medan avmattningen i omvärlden pekar i motsatt riktning.

Slutsatsen blir att direktionens bedömning om den framtida ränteutvecklingen, räntebanan, är i stort oförändrad jämfört med bedömningen i somras.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.