Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-15 12:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/riksbanken-lamnar-rantan-oforandrad-18/

Ekonomi

Riksbanken håller fast vid nästa räntehöjning – mer pessimistisk om konjunkturen

26:45. Live: Nytt räntebesked från Riksbanken.

Riksbanken lämnar reporäntan oförändrad på minus 0,25 procent. Samtidigt håller banken fast vid sin prognos att det kan komma en räntehöjning redan i år. Det meddelar banken i ett pressmeddelande.

De flesta bedömare hade räknat med att banken skulle flytta fram tidpunkten för höjning. Men bankens direktion håller fast vid sin prognos om att reporäntan höjs ”mot slutet av året eller i början av nästa år”.

Banken gör dock en något mer pessimistisk prognos över tillväxten och arbetslösheten nu i september än vad den gjorde i juli. BNP växer med endast 1,5 procent i år och nästa år, enligt prognosen, jämfört med 1,8 respektive 1,6 i juli. 

År 2021 sker dock en viss återhämtning – BNP växer med 1,9 procent enligt prognosen, mot 1,8 procent i juliprognosen.

Arbetslösheten stiger till 6,6 procent i år, 6,7 procent nästa år och 6,8 procent 2021.

Riksbanken kan få äta upp torsdagens ränteskräll

Ändå behåller direktionen sin prognos om en nära förestående räntehöjning med motiveringen att konjunkturen, trots avmattningen, ändå är ”fortsatt stark”. 

Inflationen ligger också nära bankens mål på två procent ”och de senaste inflationsutfallen har om något varit lite högre än väntat”, skriver direktionen.

Däremot ändrar direktionen sin ränteprognos, den så kallade räntebanan, längre fram. 

– Låga räntor i omvärlden och ett försämrat stämningsläge innebär dock att räntan därefter väntas höjas i en långsammare takt än i föregående prognos, som banken skriver i pressmeddelandet.

Riksbankens direktion betonar osäkerheten i konjunkturutsikterna. Den pekar bland annat på Brexit och handelskriget mellan USA och Kina som faktorer som skapar större osäkerhet.

Prognoserna har tagit hänsyn till det sämre stämningsläget i ekonomin, men förutsätter samtidigt ”att det inte blir ytterligare betydande nedgångar i förtroendet hos hushåll och företag i omvärlden och Sverige.” 

Kronan stärktes sju öre mot den amerikanska dollarn – och lika mycket mot euron – när riksbankens besked kom.

Läs mer: USA:s centralbank sänker räntan för första gången på 11 år