Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-23 00:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/riksbanken-ligger-kvar-med-nollrantan/

Ekonomi

Riksbanken ligger kvar med nollräntan – varnar för att nya coronaviruset påverkar tillväxten

Foto: Johan Jeppsson/TT

Riksbanken rör inte räntan. Men varnar för effekter av coronaviruset och sänker sin inflationsprognos.

TT Text

Riksbanken lämnar reporäntan oförändrad på noll procent, vilket var väntat och lämnar även sina prognoser för räntan oförändrad.

”Såväl den globala som den svenska ekonomin har utvecklats i linje med Riksbankens prognoser i december och utsikterna för inflationen och konjunkturen är i stort sett oförändrade”, skriver Riksbanken i ett pressmeddelande.

Riksbanken räknar inte med att röra styrräntan före 2023.

Samtidigt varnar banken för att coronaviruset väntas påverka den globala tillväxten på kort sikt.

”Följderna av det nya coronaviruset väntas minska den globala tillväxten på kort sikt, men det är i dagsläget svårt att fullt ut bedöma de ekonomiska konsekvenserna”, skriver Riksbanken.

”Den ovanligt milda vintern och lägre oljepriser bidrar till fallande energipriser, vilket håller inflationen nere 2020”, skriver Riksbanken.

Inflationsprognosen för i år sänks till 1,3 procent mot tidigare 1,7 procent.

Riskerna för ekonomiska bakslag till följd av spridningen av det nya coronaviruset väntas bli en av de hetaste frågorna på Stefan Ingves presskonferens efter räntebeskedet.

Det dödliga viruset har hittills krävt över 1.000 dödsoffer sedan det första fallet identifierades vid årsskiftet, de flesta i Hubeiprovinsen i Kina.