Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Riksbanken sänker räntan

Foto: Vilhelm Stokstad / TT

Riksbanken sänker räntan ännu mer - till minus 0,25 procent och köper statsobligationer för 30 miljarder kronor. Anledningen är att man är oroad för att en starkare krona ska bryta den trend med stigande priser som har börjat synas. Hjälper inte onsdagens manöver är man beredd att ta till ytterligare åtgärder.

I ett pressmeddelande konstaterar Riksbanken att inflationen har bottnat och är på väg upp. Men den oroar sig för att den senaste tidens kronförstärkning riskerar bryta trenden.

Därför behövs en ännu mer expansiv penningpolitik, anser Riksbanken.

Onsdagens besked innebär att reporäntan sänks med 0,15 procentenheter till -0,25 procent. Samtidigt köper man statsobligationer för 30 miljarder kronor i ett försök att få fart på ekonomin med mer pengar i systemet.

Det var en starkare åtgärd än väntat, menar Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB.

– Att man var på väg att göra något var förväntat. Men man har valt ett större steg och handlat snabbare än förväntat, säger han.

Enligt Bergqvist vill Riksbankens styrande direktion få en överraskningseffekt, inte minst på valutan.

– Och vi ser att kronan försvagades på en gång med runt 10 öre mot euron, säger Bergqvist.

Med åtgärderna vill Riksbanken understryka att man värnar om inflationsmålet som ankare för pris- och lönebildningen.

Riksbanken konstaterar att osäkerheten i omvärlden och effekterna av det låga oljepriset är fortsatt stor. Samtidigt har kronan stärkts, framför allt mot euron.

Risken är enligt Riksbanken att om kronan fortsätter att stärkas kan det bryta den påbörjade uppgången i inflationen. Den varnar för att låg inflation under längre tid önskar risken för att de långsiktiga inflationsförväntningarna sjunker och att inflationsmålets roll som riktmärke för pris- och lönebildning försvagas.

Riksbanken bedömer att reporäntan ligger kvar på -0,25 procent till åtminstone andra halvåret 2016. Därefter förväntas den stiga, men långsammare än vad man trodde i februari.

Med en lägre ränta hoppas man att efterfrågan och inflationstrycket ökar. Och Riksbanken står redo att göra ännu mer. Reporäntan kan möjligen sänkas ytterligare något och Riksbanken kan köpa ännu mer statsobligationer, skriver man i ett pressmeddelande.

Dessutom är man redo att lansera ett program för utlåning till företag via banker. Andra åtgärder som står till buds är intervention på valutamarknaden eller köp av andra typer av värdepapper.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.