Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Riksbanken sänker räntan

02:05. Greklandskrisen en av anledningarna. Och fler sänkningar kan komma.

Riksbanken sänker sin styrande ränta från -0,25 procent till -0,35 procent.

Bankens direktion visar också i en prognos att ytterligare sänkningar kan bli aktuella.

Trots att inflationen stiger och konjunkturen i Sverige stärks sänks räntan. Skälet är att kronan har stärkts mer än vad bankens direktion räknade med på det förra penningpolitiska mötet i april.

En starkare krona försvårar möjligheten för Riksbanken att nå sitt mål om en inflation på två procent. Genom att ytterligare sänka räntan hoppas Riksbanken att pressa kronkursen och därmed importera inflation när importerade varor blir dyrare.

Effekten på valutamarknaden lät heller inte vänta på sig, då sänkningen kom mycket överraskande. Kronan försvagades omedelbart med runt tio öre mot euron och dollarn.

Men Riksbanken hänvisar också till läget i Grekland för sin åtgärd.

– I euroområdet stärks konjunkturen men de senaste dagarnas händelseutveckling i Grekland har ökat osäkerheten betydligt. Konsekvenserna för euroområdet som helhet och för Sverige till följd av situationen i Grekland är svårbedömda, skriver banken i ett pressmeddelande.

I en prognos över reporäntans utveckling visar direktionen till och med att ytterligare sänkningar kan bli aktuella redan under hösten. Det i sin tur gör att Riksbanken än en gång varnar för riskerna med hushållens höga skuldsättning.

– Då skuldnivåerna redan i dagsläget innebär påtagliga risker för svensk ekonomi är det angeläget att regeringen och andra myndigheter genomför åtgärder som minskar dem, skriver bankens direktion i pressmeddelandet.

Först mot slutet av nästa år väntas reporäntan stiga igen.

Riksbankens direktion var dock inte enig. Vice riksbankschef Henry Ohlsson, den senaste medlemmen av direktionen, reserverade sig mot sänkningen. Han anser att det räcker med att utöka och förlänga köpen av statsobligationer.

Martin Ådahl, chefsekonom hos Centerpartiet och tidigare seniorekonom på Riksbanken, är skeptisk.

– Det är bra att Riksbanken vill demonstrera sin beslutsamhet att möta inflationsmålet. Frågan är dock hur långt det är möjligt att gå innan det blir effektlöst. Det förstärker behovet av att bromsa en bobubbla på bostadsmarknaden med andra medel, skriver han i ett sms till DN.

Riksbankschef Stefan Ingves inledde sin presskonferens med att kommentera Greklandskrisen. Han betonade att den grekiska ekonomin är liten, att handeln med Sverige också är liten och att de svenska bankerna har små exponeringar mot Grekland.

– Inte desto mindre så ökar det osäkerheten om återhämtningen i euroområdets ekonomi, sade han.

Riksbankens grundantagande är trots allt att euroområdets återhämtning inte kommer att hämmas allt för mycket av Grekland.

– Men skulle bekymren accelerera så är vår beredskap god, tillade Ingves.

Stefan Ingves betonade att inflationen är på väg upp mot målet på två procent. Men han sa samtidigt att det finns ett antal risker som kan försvåra möjligheterna att nå målet. Till dessa finns att inflationen har varit låg under en lång tid och det gör att det är svårt att spå hur snabbt den kan komma att stiga.

– Utvecklingen i omvärlden är också svår att bedöma. Det gäller inte bara Grekland utan även Ukraina och Mellanöstern och hur det kommer att påverka svensk ekonomi, sade Ingves.

Stefan Ingves upprepade sin och bankens oro för hushållens skuldsättning. Dessa skulder kommer att öka ytterligare, är riksbankschefens bedömning.

– Den svenska bostadsmarknaden fungerar inte, sade han.

– Det betyder att man behöver göra mer på annat håll för att hantera den frågan, tillade Ingves.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.