Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Riksbanken sänker räntan ytterligare

Foto: Nicklas Thegerström

Riksbanken sänker räntan igen. Den nya reporäntan är -0,50 procent. Det är enligt flera experters förväntningar. Kronan försvagades rejält efter beskedet.

– Vi har en unikt låg reporänta, konstaterar riksbankschefen Stefan Ingves på en presskonferens efter sänkningen.

Riksbankens direktion har beslutat att sänka räntan från -0,35 procent till -0,50 procent.

Kronan försvagades rejält, med drygt tio öre mot både dollarn och euron, efter räntebeskedet. En dollar kostade strax efter räntebeskedet 8:47 medan euron kostade 9:61. Både den korta och den långa marknadsräntan föll.

Roger Josefsson, chefsekonom på Danske Bank säger att sänkningen var väntad.

– Den var så förväntad som den kunde bli, säger han.

– Riksbanken har antytt att man kommer att göra det och att man tar hänsyn också til den globala oron. Och marknaden har också förväntat sig en sänkning, tillägger han.

Anna Breman, chefsekonom på Swedbank, säger också att sänkningen var väntad.

– Vi hade ju en sänkning i vår prognos, påminner hon.

Beskedet betyder att majoriteten i direktionen nu är helt fokuserad på att få upp inflationen och inte tar hänsyn till andra faktorer som påverkar svensk ekonomi.

– Sverige är nu ett av de mest extrema länder i världen i det här avseendet. Vi har tillväxt, sjunkande arbetslöshet och en ränta på minus 0,5, säger hon.

Är det farligt?

– Jag tror att det finns risker som vi inte kan förstå förrän på sikt, säger Breman.

12 av 18 tillfrågade experter i en enkät från Reuters trodde på en sänkning, de flesta gissade på en förändring med 0,10 procentenheter. Swedbanks huvudscenario säger 0,15. Räntan skulle i så fall bli minus 0,5 procent.

Den senaste tiden har kronan försvagats. En euro kostar cirka 30 öre mer än vid årsskifte. Det är också oroligt på världens börser och inflationen i början av året har varit högre än vad Riksbanken räknat med.

Hur påverkar då en räntesänkning hushållen? Inte särskilt mycket, är ekonomernas bedömning eftersom räntorna redan är låga och det är väldigt osannolikt att bankerna kommer att ta betalt av hushållen för att de ska ha pengar på sina sparkonton. Dessutom har marknaden redan räknat in sänkt ränta i sina kalkyler så kronan och marknadsräntorna lär inte påverkas i någon större utsträckning heller.

Foto:  Magnus HallgrenFoto:  Magnus Hallgren

Kostnaderna för bankerna stiger däremot, när de får betala ännu mer för att sätta in pengar hos Riksbanken.

Erik Olsson, vd för mäklarfirman Erik Olsson Fastighetsförmedling, tror inte att sänkningen kommer att ha någon store påverkan på bostadsmarknaden.

– När räntenivån är så låg som nu är bankernas krav på amorteringar och begräsningar för hur mycket hushållen får låna viktigare, säger han.

Arturo Arques, privatekonom på Swedbank, ger inget rakt svar på frågan om man som bolånetagare borde binda räntan i det här läget.

– Det beror på. Om man har goda marginaler i sin privatekonomi så tycker jag att man kan fortsätta att ligga kvar på rörlig ränta. Men man ska använda skillnaden mellan rörlig och bunden ränta till att göra extra amorteringar, svarar Arques.

Han betonar ordet extra eftersom han anser att alla låntagare ska amortera. Den som har sämre marginaler ska absolut binda sina lån.

– De ska dessutom göra det på väldigt lång tid, inte å två eller fem år utan på tio år, säger han och påpekar att tioårsräntan ligger på strax över tre procent, som är en låg ränta under normala omständigheter.

– Det gäller framför allt om man bor i en bostadsrätt där även föreningen har stora lån till rörlig ränta, lägger han till.

Riksbanksledningen justerar också ned prognosen för den framtida styrräntan. Om ett år bedöms reporäntan ligga på –0,53 procent, ungefär samma nivå som nu. Tidigare var prognosen –0,33 procent.

Om två år väntas styrräntan ligga på 0,00 procent, en sänkning från tidigare bedömning på +0,26 procent.

 

TT

 

Johan Schück: Det här är en stimulans Sverige inte behöver

DN:s samhällsekonomiske krönikör Johan Schück kommenterar Riksbankens sänkning av reporäntan till minus 0,5 procent.

DN

Fördjupning. Räntan

• Maria Crofts: Tre år till med rekordlåg ränta. Riksbankens nya prognos pekar mot att vi inte får några räntehöjningar att tala om förrän 2018.

• Banken har aldrig tjänat så mycket på ditt bolån. Den låga räntan gör att hushållen tycker att bolånen är billiga. Men den skapar också utrymme för bankerna att mjölka kunderna än mer – de har aldrig tjänat så mycket på bolånen som de gör nu. 

• Vad gör Stefan Ingves hela dagarna? Riksbankens chef Stefan Ingves syns ofta i medierna och reporäntan är ett välkänt begrepp. Men vad är egentligen Riksbanken och vad gör Ingves hela dagarna. Här är svaret på frågorna du inte vågar ställa om Riksbanken.

Här hittar du DN:s alla samlade artiklar om räntan.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.