Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Riksbanken skjuter upp räntehöjningar

01:16. Riksbanken lämnar räntan oförändrad på minus 0,5 procent. Den första räntehöjningen kan istället komma i mitten på nästa år.

Riksbanken lämnar sin styrränta, reporäntan, oförändrad på rekordlåga minus 0,5 procent. Samtidigt ökar Riksbanken sina stödköp av statsobligationer med 15 miljarder kronor och skjuter fram sin prognos om nästa räntehöjning. 

Riksbankens viktigaste styrränta lämnas oförändad på minus 0,5 procent. Beskedet var väntat och speglar att inflationen ännu har tagit fart tillräckligt för att lätta på gaspedalen. Riksbankens mål är en inflation på 2 procent. I mars låg den på 1,3 procent, mätt med konsumentprisindex, en korg av varor.

Läs mer: Johan Schück: Perioden med extremt låga räntor förlängs

Mindre väntat var Riksbankens beslut att utöka sina utköp av statsobligationer med 15 miljarder kronor det andra halvåret 2017. Riksbanken skriver i ett pressmeddelande att man nu bedömer att det tar längre tid än tidigare innan inflationen stabiliseras runt 2 procent.

Riksbanken skjuter också fram sin prognos om när en räntehöjning kommer till mitten av 2018.  Just nu är sannolikheten för en räntesänkning högre än en höjning, enlig Riksbankens så kallade reporäntebana. 

Riksbanken konstaterar att det råder konjunkturuppgång i både Sverige och världen. Men samtidigt framhåller man den stora politiska osäkerheten. Den skapar risk om den ekonomiska utvecklingen framöver, menar Riksbanken. 

Dessutom bidrar de löneavtal som slutits på arbetsmarknaden till lägre prisuppgångar än väntat, enligt Riksbanken. Därför sänker man sin prognos om inflationen de kommande åren något. 

Tre av ledamöterna i Riksbankens sexhövdade direktion, Martin Flodén, Henry Ohlsson och Cecilia Skingsley, reserverade sig mot beslutet om att utöka stödköpen av statsobligationer. Penningpolitiken behöver inte bli mer expansiv i dagens ekonomiska läge, enligt de.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.