Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-25 11:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/riksbanken-varnar-for-kontantlost-samhalle/

Ekonomi

Riksbanken varnar för kontantlöst samhälle

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Digitaliseringen av pengar kan komma att leda till att kontanter inte blir allmänt accepterade. Därför vill Riksbanken att riksdagen tillsätter en kommitté som ser över begreppet lagligt betalningsmedel och centralbankspengars roll i den digitala ekonomin.

Rätta artikel

”Digitaliseringen av betalningar kan innebära att kontanter framöver inte kommer att vara allmänt accepterade. Det kan leda till att allmänheten inte längre har någon tillgång till centralbankspengar, vilket kan påverka hela betalningssystemets funktion och effektivitet”, skriver Riksbanken i ett pressmeddelande.

”Kontantanvändningen har nu minskat snabbt i Sverige och det kan inte uteslutas att kontanter inom en inte alltför avlägsen framtid inte längre är allmänt accepterade, vilket i praktiken skulle innebära ett kontantlöst samhälle.”

Och det brådskar enligt Riksbanken:

"Kommittén bör föreslå nödvändiga lagändringar för att Sverige även fortsättningsvis ska ha en stabil och effektiv betalningsmarknad. Då frågan är tidskritisk bör tiden för uppdraget inte vara alltför lång", skriver banken.

Läs även: Kontantfritt kan skada personlig integritet