Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Riksbankens inflationsmål bör ändras

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Riksbanken bör ändra sin formulering av inflationsmålet, för att rensa bort effekterna av ränteförändringar. Det föreslås i den oberoende utvärdering som presenteras senare i dag.

Riksbanken bör sätta inflationsmålet på 2 procent utifrån den underliggande inflationen, KPI med fast ränta (KPIF), i stället för mot konsumentprisindex (KPI). Det rekommenderas i utvärderingen, som nyhetsbyrån Reuters tagit del av.

Genom att mäta inflationen utifrån KPIF undanröjs effekterna av Riksbankens egna förändringar av styrräntan för till exempel boendekostnader. Det kan skapa utrymme för en mer flexibel penningpolitik.

Rapporten är författad av Carnegie Mellon-professorn Marvin Goodfriend, och Lord Mervyn King, tidigare chef för Bank of England. De föreslår också att inflationsmålet ska omprövas vart tionde år.

En annan rekommendation är att det i Riksbankens mandat ska ingå att upprätthålla finansiell stabilitet, och att banken ska få en del formell makt på det området.

Den svenska Riksbanken har fått hård kritik för sin strama räntepolitik 2010-2011, något som ledde till splittring inom bankens direktion. Goodfriend och King skriver enligt Reuters att oenigheten och hur den uttryckts offentligt har skadat bankens anseende.

De instämmer inte i kritiken mot att Riksbanken var för snabb med att höja styrräntan efter finanskrisen. Höjningarna 2010 och 2011 var rimliga med tanke på den information som då förelåg, heter det i rapporten. Däremot är de mindre imponerade av penningpolitiken de följande åren då eurozonen brottades med enorma problem, och anser att Riksbanken inte var tillräckligt snabb med att sänka räntan 2013.

Förslagen kommer att gå ut på remiss när rapporten är presenterad. Utfrågningar, inför eventuella lagändringsförslag, är enligt finansutskottets kansli planerade till i maj i år.

Fakta: Kort om rapporten

Rapporten med en utvärdering av Riksbankens penningpolitik 2010-2015 publiceras kl 10.30 på riksdagens webbplats. Den ingår i en rapportserie, som utkommer vart fjärde år.

Den presenteras därefter av rapportförfattarna professor Marvin Goodfriend och tidigare BOE-chef Lord Mervyn King i Riksdagens presscenter. FiU-ordförande Fredrik Olovsson (S) och FiU-vice ordförande Ulf Kristersson (M) medverkar också i presentationen.

Riksbanken kommer att lämna en skriftlig kommentar till rapporten efter det att den är redovisad. Första tillfället att ta upp frågorna med riksbankschefen Stefan Ingves dröjer dock till måndagen den 25 januari, då han ska hålla ett anförande i Stockholm med rubriken "Är vi på väg in i en ny finansiell storm?".

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.