Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Riksbankens nya ränta: 0 procent

46:33. 0 procent. I dag klockan 9.30 meddelade Riksbanken sitt räntebesked efter måndagens sammanträde i Riksbankens styrande direktion.

0 procent. I dag klockan 9.30 meddelade Riksbanken sitt räntebesked efter måndagens sammanträde i Riksbankens styrande direktion.

– Under loppet av det här året har vi sänkt reporäntan med 1 procentenhet. Det innebär att vi i dag har en kraftigt stimulerande penningpolitik. Vi kommer att ha en period med låg inflation på olika håll i världen. Det påverkar förstås den svenska ekonomin, säger riksbankschefen Stefan Ingves.

– Det sker en återhämtning i omvärlden, men den går långsamt. Men framförallt går återhämtningen i otakt. Det är spretigt och det leder sannolikt också till en ganska spretig penningpolitik i världen. Vi tror inte att vi kommer att behöva vidta andra åtgärder, tillägger han.

”Direktionen sänker reporäntan med 0,25 procentenheter till noll procent och reviderar ned reporäntebanan påtagligt./.../ Först i mitten av 2016 bedöms det vara lämpligt att långsamt börja höja räntan”, meddelar Riksbanken på tisdagen.

Läs mer: Här går det att få ränta på sparkontot

2016 prognosticerar den svenska centralbanken att den ska kunna ligga på 0,75 procent – en radikal nedskrivning av tidigare prognosen (1,63 procent) för räntebanan. Vid 2017 års utgång tror man att den ska ha gått upp till 1,75 procent. 0-räntan riskerar leda till att hushållen hamnar i skuldproblematik.

”För att minska riskerna krävs åtgärder riktade direkt mot hushållens efterfrågan på krediter. Därutöver krävs reformer för en bättre fungerande bostadsmarknad”, skriver Riksbanken i sitt besked som för ovanlighets skull ska ha tagits av en enig direktion.

– Riksbanken vill med dagens besked skicka en signal om att de vill behålla förtroendet för inflationsmålet, så konjunkturen är inte det viktiga för dem. Att vi nu har lägre ränta än Europa är anmärkningsvärt, med tanke på att både vår konjunktur och struktur ser betydligt bättre ut än Europas, säger Nordeas chefsekonom Annika Winsth.

– Företag varken anställer eller investerar mer om räntan ligger på 0 eller 0,25 procent, men man kan få en kroneffekt och den något försvagade valutan har gett lite lättningar för exportföretagen. Och för hushållen innebär beskedet fortsatt skuldsättning.

Hur bör sparare och låntagare reagera?

– Signalen är att räntan ska vara låg väldigt länge så ur den aspekten är det mer attraktivt att ligga med rörlig ränta. Man ska komma ihåg att också de bundna räntorna är nere på historiskt mycket låga nivåer, så hushåll som har stora skulder skulle som ett slags försäkrning kunna köpa en bindning på delar av lånet. Men det är inte bråttom för de här nivåerna kommer säkert ligga minst ett halvår till, säger Annika Winsth.

Många analytiker hade spekulerat att styrräntan skulle sänkas med 0,2 procentenheter till 0,05 procent, samma nivå som Europeiska centralbanken (ECB), medan andra trodde att sänkningen skulle bli något mindre.

Tisdagens besked på tisdagen är alltså att det ska bli helt gratis att låna från Riksbanken. Inflationen ligger för närvarande på minus 0,4 procent, långt under Riksbankens inflationsmål på 2,0 procent. Det är snart tre år sedan inflationen var i linje med målet.

Läs mer: Räntan mot noll – inte utan risker

Det hade också spekulerats i mer långtgående åtgärder, till exempel stödköp av värdepapper med liknande teknik som andra centralbanker redan har använt. En mindre sannolik men möjlig åtgärd är köp av utländska valutor för att försvaga kronan.

Fler mer eller mindre rimliga alternativ finns för att sätta fart på inflationen. Men när styrräntan, med dagens besked, i princip har spelat ut sin roll har Riksbankens tillgång på valutapåverkande instrument blivit färre.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.