Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Riksbankschef vill se lägre bostadspriser

Other: Sverige riksbank

Det är välkommet med nedgång i bostadspriserna. Men något ytterligare stort fall ska man inte räkna med, menar vice riksbankschefen Cecilia Skingsley.

– Ökat utbud av bostäder, tillsammans med en fortsatt stark ekonomisk utveckling i Sverige och utomlands, betyder att bostadspriserna troligen kommer att stabiliseras. Hittills rör det sig om en naturlig avmattning, säger Cecilia Skingsley.

Något direkt behov av insatser från Riksbanken ser hon inte. Om sådana skulle bli aktuella är det i första hand fråga om att justera reporäntan. Enligt henne kan detta göras utan att man inväntar ränteändringar från Europeiska centralbanken, ECB.

– Reporäntan är vårt främsta verktyg. Där det viktiga är att så snart som situationen tillåter komma bort från minusränta. Förändringar i Riksbankens obligationsinnehav bör däremot bestämmas långsiktigt, utifrån en förutsägbar plan som nu finns fastställd, framhåller Cecilia Skingsley.

När det gäller reporäntan hänvisar till Riksbankens räntebana som anger en första räntehöjning i mitten av 2018. Men själv talar hon om andra halvåret, vilket tyder på att höjningen kan dröja längre.

En förklaring är att Riksbanken känner osäkerhet om inflationsutvecklingen. Cecilia Skingsley anser att drivkrafterna bakom den tycks ha förändrats, bland annat genom lönerna stiger långsammare än vad som tidigare var vanligt vid ett starkt arbetsmarknadsläge.

– Vi har starka krafter som håller tillbaka löneutvecklingen. Riksbanken måste därför vara försiktig med att sätta in åtstramningar, poängterar hon.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.