Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-31 09:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/riksbankschefens-varning-kan-paverka-aktiekurser-och-jobb/

EKONOMI

Riksbankschefens varning: Kan påverka aktiekurser och jobb

Riksbankschef Erik Thedéen.
Foto: Jessica Gow/TT

Ingen direkt fara för svenska bankkunder men risk för negativa spridningseffekter på konjunkturen. Det är riksbankschef Erik Thedéens analys av bankkraschen i USA.

Kraschen för Silicon Valley Bank har skapat svallvågor över världen och en oro för en finanskris typ den som utbröt 2008. Budskapet från den svenska riksbankschefen Erik Thedéen är dock att det inte finns någon akut fara här.

– Har man pengar insatta på svensk bank så ska man känna sig trygg, de är skyddade av systemet med insättningsgaranti, säger han.

Silicon Valley Bank var en speciell sorts bank och de svenska bankerna är inte av samma slag, vilket enligt Erik Thedéen sänker riskerna för Sveriges del. Men han betonar att finansmarknadens aktörer nu fortlöpande utvärderar bankerna för att se vilka som eventuellt liknar de som har havererat i USA. Det har dock påverkat kursen för svenska bankaktier mindre än andra.

Erik Thedéen deltog på tisdagen i en utfrågning i riksdagens finansutskott om penningpolitiken och svarade efteråt på frågor från journalister.

Han uppgav att utvecklingen efter kraschen i USA följs ”24-7” av riksbankens experter och man står redo att vidta nödvändiga åtgärder om det svenska banksystemet skulle uppvisa illavarslande symptom. Det handlar då i första han om att riksbanken helt enkelt kan skjuta till pengar om banker skulle drabbas av likviditetskris.

Riksbankschefen varnar dock för att haveriet i USA kan få negativa följdverkningar på den ekonomiska konjunkturen, som redan pekar nedåt.

– Det kan påverka aktiekurser och möjligheterna att behålla sitt jobb eller få ett nytt. Där är vi inte ännu men vi går i fel riktning om den här krisen skulle bestå. De åtgärder som den amerikanska staten har vidtagit har i alla fall något stabiliserat det mycket akuta läge som vi hade över helgen, säger Erik Thedéen.

Något närmare besked om vad detta skulle kunna innebära för riksbankens räntebeslut vill han inte ge. Styrräntan har höjts flera gånger det senaste året med anledning av inflationen och ligger nu på 3 procent.

Läs mer:

Allt om kraschen i Silicon Valley Bank