Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Riksbyggen vill erbjuda hyrköp av lägenhet

Hyrköpa en lägenhet  - det kan lindra bostadsbristen för de unga.

Det tror i varje fall Riksbyggen som drar igång ett försök norr om Stockholm för ungdomar som inte klarar av de nya strängare lånereglerna.

Riksbyggen märker också av att bostadsmarknaden har svalnat. Fler spekulanter än tidigare vill häva affären innan bygget är klart.

– Det har blivit lite fler hävningar, inte jättemycket, men ändå lite mer än vad vi sett tidigare, säger Riksbyggens vd Leif Linde.

– Vad vi märker är att trots att bostadsbristen är lika stor som för ett år sedan, så är det en lite vikande efterfrågan. Det har att göra med att inte minst yngre och äldre har svårare att efterfråga en bostad, lägger han till.

Leif Linde, Riksbyggens vd
Leif Linde, Riksbyggens vd Foto: Riksbyggen

Leif Linde menar att det är främst de skärpta kraven på låntagarna som kommit under senare år, som gör det svårare, främst för yngre att köp en bostad. Och det är där som Riksbyggens hyrköpsmodell kommer in.

– De får hyra och så får de option (en rätt) att köpa inom fem år och då räknar vi upp priset endast med inflationen, oavsett hur marknaden har utvecklats, säger Linde.

Än så länge är projektet i sin linda. Ett försök görs i Järfälla norr om Stockholm där 11 av 110 bostäder som byggs, ska bli tillfälliga hyresrätter. De kommer att erbjudas de personer under 35 och som står i kö hos Riksbyggen Förtur.

– Får vi till det här och att det fungerar, så kan vi tänka oss att pröva det på fler projekt, säger Linde.

Men vad är vitsen om de ändå måste betala den hyra som gäller för nyproduktionen?

– Att de behåller möjligheten att köpa en lägenhet. De vill ju helst ha en bostadsrätt, säger Linde.

– Och vi vill ju att de ska köpa, men vi kan inte subventionera boendet för dem, tillägger han.

Vad händer om de inte kan köpa efter fem år?

– Då får de bo kvar i hyresrätten. 

Linde menar att de personer som kan bli aktuella för hyrköp också har råd att låna - de kan sköta sina lån. Det är de allt hårdare kraven som gör att dessa unga människor har svårt att låna.

Och han vänder sig mot den beskrivning som Finansinspektionen och regeringen gett av de personer som kommer att drabbas av det skärpta amorteringskravet som träder i kraft nästa vecka. 

Han menar att bilden som de har gett är att det endast drabbar ett fåtal, relativt välbärgade storstadsbor. Men Linde menar att bilden är mer komplicerad än så - och att fler berörs av de allt hårdare kraven.

– Det stänger ute många människor som kan låna och som skulle sköta sina lån på ett bra sätt. Men de finns inte med i Finansinspektionens analys eftersom de aldrig får låna, säger han.

Riksbyggen släpper sitt årsbokslut för 2017 på fredag. Den visar att omsättningen har ökat med 17 procent, jämfört med 2016, till 8.367 miljoner kronor och att rörelsevinsten stigit med 10 procent till 364 miljoner kronor.

En kraftig förbättring, men samtidigt är vinstmarginalen fortsatt mager.

– Vi är ett kooperativt företag som ägs av fackförbund, bostadsrättsföreningar och folkrörelser. De marginalkrav de ställt på oss så här långt är att vi ska ha en rörelsemarginal på 4,7 procent och vi nådde 2017 4,3 procent.

– Det är ganska modesta marginalkrav. Men samtidigt vill ju jag som vd leverera en lönsam affär, så vi ska upp lite till, absolut, lägger han till.

Läs också: Bostadsutvecklare backar i svalt Stockholm

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.