Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-02 04:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/riksdagen-vill-stoppa-stod-till-foretag-som-ger-aktieutdelningar/

Ekonomi

Riksdagen vill stoppa stöd till företag som ger aktieutdelningar

Emil Källström (C).
Emil Källström (C). Foto: Beatrice Lundborg

Riksdagen pressar på för att företag som ger ut aktieutdelningar inte ska få del av statliga stödpengar.

– Företagen måste förstå att de verkar i en förtroendebransch och det här sticker i ögonen på många, säger Emil Källström (C). 

På torsdagen har Tillväxtverkets generaldirektör kallats till riksdagens finansutskott med anledning av hur stödet för korttidspermitteringar hanteras. Orsaken är att myndigheten beviljat stöd till företag som samtidigt beslutat att ge aktieutdelning till sina ägare. Ett enigt finansutskott har tidigare uttalat sig mot att företag som ger aktieutdelningar ska få del av stödet. Det finns dock inget uttalat förbud mot detta i lagen.

Centerpartiets ekonomisk-politiske talesperson och ledamot i finansutskottet Emil Källström understryker att det är viktigt att Tillväxtverket genomför kontroller i efterhand för att se att företag är berättigade till stöd.

– Företag som betalat ut utdelning parallellt med att man sökt stöd för korttidspermittering löper risk att behöva betala tillbaka, säger Emil Källström.

– Det blir betydligt svårare att argumentera för att företaget är i kris och behöver stöd från skattebetalarna om man samtidigt ger utdelning till aktieägarna, fortsätter han.

Emil Källström understryker att företagen själva har ett stort ansvar att inte söka stöd om de inte verkligen är i behov av det. Enligt SVT har kullagertillverkaren SKF beslutat om aktieutdelningar i miljardklassen och samtidigt fått förhandsbesked om stöd för korttidspermitteringar på 40 miljoner kronor.

– Större företag måste förstå att de verkar i en förtroendebransch och att det här sticker i ögonen på många. Om inte annat av självbevarelsedrift måste de förstå det och avstå från stöd, säger Emil Källström.

Finansminister Magdalena Andersson (S).
Finansminister Magdalena Andersson (S). Foto: Roger Turesson

Finansminister Magdalena Andersson (S) har öppnat för att ändra lagstiftningen om det inte går att stoppa stöd till företag som ger aktieutdelningar. Emil Källström tycker inte att det går att utesluta en lagändring.

– Men i ett första läge hoppas jag på en självsanering. Jag slipper gärna att glänta på dörren för att börja detaljreglera aktieutdelningar. Det finns betydande risker och nackdelar med det.

– Jag hoppas att alla företag istället tar sitt ansvar och inser att i det här krisläget sitter vi alla i samma båt och då behöver man än mer än i vanliga fall tänka på hur man bidrar till sammanhållningen i samhället. Då är det ingen bra idé att å ena sidan ta emot stora stöd från skattebetalarna och å andra sidan bete sig på ett sätt som såväl en riksdagsmajoritet som de allra flesta i vårt samhälle anser vara rimligt, säger Emil Källström.