Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Riksdagsledamot: Brevet stärker KU-anmälan mot Wallström

Riksdagsledamot Caroline Szyber.
Riksdagsledamot Caroline Szyber. Foto: Henrik Montgomery/TT

Riksdagsledamoten Caroline Szyber är inte förvånad över de nya uppgifterna att Kommunal har försökt påverka utrikesministern i en lönefråga – och hävdar att det stärker hennes KU-anmälan. ”Utomlands hade det här varit en glasklar muta”, säger hon.

Turerna kring lägenhetsaffären fortsätter.

DN kunde på fredagen avslöja att Kommunals ordförande Annelie Nordström i december skickade ett brev till utrikesminister Margot Wallström (S), där hon vädjade om hjälp att stoppa lönesänkningar för FN-personal. Brevet går stick i stäv mot Nordströms tidigare försäkran om att Kommunal inte har något att vinna på att ge Wallström en lägenhet.

Wallström har anmälts till riksdagens konstitutionsutskott av riksdagsledamöterna Caroline Szyber (KD) och Ewa Thalén Finné (M), som vill granska om Wallström har försatt sig i en beroendeställning till Kommunal.

Caroline Szyber är inte förvånad över att det nu visar sig att Kommunal har försökt påverka utrikesministern och anser att det stärker hennes KU-anmälan.

– Margot Wallström har försatt sig i en beroendesituation genom att ta emot den här lägenheten. Det behövs en granskning i riksdagens konstitutionsutskott, sedan får åklagarkammaren göra sin egen undersökning, säger hon och fortsätter:

– Det ligger i intresseorganisationernas roll att försöka påverka politiken, det är därför politiken ska försöka hålla viss distans och kanske inte låta en intresseorganisation ordna en bostad. Jag tycker att det är högst olämpligt, även om det kanske inte är olagligt.

Däremot är hon lite förvånad över vad hon kallar för Wallströms ”höga tonläge” – att utrikesministern inte ser lägenhetskontraktet som ett problem – och efterlyser en diskussion om vad som är etiskt och moraliskt rätt inom politiken.

– Utomlands hade det här varit ett glasklart fall av muta eller korruptionsbrott. Vi i Sverige kanske ligger efter. Vi har etiska riktlinjer för näringslivet, men vi i politiken kanske också behöver fundera på hur vi förhåller oss till det här.

Ewa Thalén Finné menar att brevet är ett exempel på vilka risker som finns med Wallströms hyreskontrakt.

– Det ligger lite inom ramen för min KU-anmälan att det kunde komma några sådana ärenden. Utifrån det känns det väldigt adekvat att KU ska titta på frågan, säger hon och håller delvis med om att det behövs en diskussion om etik inom politiken.

– Jag tycker att vi har det i våra politiska partier och riksdagen har jobbat med en uppförandekod. Men jag tror att vi alla behöver diskutera etiska frågor, vad som är rätt och fel. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.