Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Riksdagspartierna eniga: Stockholm ska betala dubbelt för att landsbygden ska leva

01:38. 10 000 statliga jobb ska flyttas från Stockholm, nedskrivningar av arbetsgivaravgifter och studielån i utsatta kommuner och särskilda landsbygdslån för bostäder. Det är några av förslagen som tagit fram av Landsbygdskommitténs för en mer levande landsbygd.

Stockholmsområdet ska betala dubbelt för att landsbygden ska leva. Det anser samtliga åtta riksdagspartier i landsbygdskommittén som på onsdagen lade fram sitt slutbetänkande. Partierna är överens om att flytta ut 10 000 statliga jobb och göra reseavdraget avståndsbaserat. Det skulle innebära att många som kör bil till jobbet kring Stockholm går miste om avdraget.

– Om man tittar på var reseavdragen används är det främst i Stockholms kranskommuner. Det var inte själva tanken när de infördes, säger kommitténs ordförande Johan Persson.

Under inkomståret 2017 är det möjligt att i deklarationen dra av för kostnader med bil, inklusive trängselavgifter, som överstiger 11.000 kronor. Men det vill landsbygdskommittén sätta stopp för i framtiden. I stället ska reseavdraget vara avståndsbaserat, vilket enligt kommittén skulle spara 1,4 miljarder kronor till statskassan årligen.

– Om man har andra alternativa möjligheter att resa till arbetet ska man göra det. På landsbygden finns det inte ens en buss i många fall, säger Johan Persson.

Men Moderaterna i Stockholms län, vars parti centralt står bakom kommitténs förslag, tycker att det är fel att ändra på reglerna för reseavdragen.

– Jag tycker att man ska ha kvar avdragen. Man kan inte åka kollektivtrafik överallt, säger Kjell Jansson (M), förbundsordförande i Stockholms län.

En halv miljard kronor av dessa pengar föreslår kommittén ska gå till 23 glesbygdskommuner, de flesta i Norrlands inland, där arbetsgivaravgifterna för företag ska sänkas och studielån ska skrivas av under en femårsperiod för akademiker som bor sig där.

– Det är radikala förslag. Men den som tror att en samlad landsbygdskommitté inte ska komma med några radikala förslag har trott fel, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S). 

Det är fantastiskt att man har kunnat ensas om 75 förslag. Det är unikt.

Han vill ännu inte uttala om de totalt 75 förslag som framförs, men pekar på att regeringen under civilminister Ardalan Shekarabi (S) redan inlett ett arbete för att flytta ut myndighetsjobb från Stockholm. Alla åtta riksdagspartier vill nu se en utflyttning av 10.000 jobb från Stockholm.

– Vi tittar redan på fler utlokaliseringar, säger Sven-Erik Bucht.

Det beskedet tas emot med en suck av fackförbundet ST som företräder statligt anställda.

– Vi har framför oss en av de största utlokaliseringarna av statliga jobb. Men vi tycker att de tänker fel, säger ST:s ordförande Britta Leijon.

Hon pekar på att utvärderingar av tidigare utflyttningar av Folkhälsoinstitutet till Östersund 2005 och Konsumentverket till Karlstad 2007 varit kostsamma.

– Det är få som flyttar med och det tar tid att rekrytera och få verksamheten på rull igen. Verksamheten blir faktiskt sämre under några år, säger Britta Leijon.

Men hon har emot sig alla partier från vänster till höger. I frågan om landsbygden har de tre rödgröna regeringspartierna, de fyra borgerliga oppositionspartierna och Sverigedemokraterna kunnat enas, med undantag för en reservation från Liberalerna som motsätter sig skapandet av en ny myndighet för att klara servicen i glesbygden.

– Det är fantastiskt att man har kunnat ensas om 75 förslag. Det är unikt, säger Sven-Erik Bucht.

Pengar till bredband till alla före 2025 och ökad statlig närvaro genom samlad serviceorganisation för Försäkringskassan, Skatteverket och Pensionsmyndigheten är andra förslag. Men Centerpartiet hade gärna också sett en skattekompensation till glesbygdskommunerna för till exempel vattenkraften.

– Jag hade gärna sett att det funnits med. Det fanns tyvärr inte stöd för det i utredningen, säger riksdagsledamoten Kristina Yngve (C), ledamot i kommittén.

Kommittén säger också nej till att försämra postservicen, något som föreslogs så sent som 2015 i en statlig utredning.

Förslagen ska nu ut på remiss innan regeringen fattar beslut om vilka förslag som ska läggas fram. Några förslag kan komma i år, men de viktigaste dröjer till valåret 2018.

– Jag vill inte rycka ut någon del, utan det gäller att hålla ihop helheten, säger Sven-Erik Bucht.

Kommuner som ska få stöd

Den parlamentariska landsbygdskommittén vill ge särskilt stöd med sänkta arbetsgivaravgifter och avskrivning av studielån under fem år till 23 glesbygdskommuner:

Pajala

Övertorneå

Överkalix

Jokkmokk

Arjeplog

Arvidsjaur

Sorsele

Storuman

Malå

Norsjö

Lycksele

Vilhelmina

Dorotea

Åsele

Strömsund

Ragunda

Bräcke

Berg

Härjedalen

Älvdalen

Malung/Sälen

Vansbro 

Torsby

Källa: Landsbygskommittén

Förslag

Näringslivspaket till kommuner med störst utmaningar.

Ny modell och ökade medel för utbyggnad av bredband till alla före 2025.

Samverkan mellan lärosätena och kommunerna för att höja kompetensnivån.

Fler bostäder genom landsbygdslån.

Säkerställ finansieringen av kommunala välfärdstjänster.

En ökad statlig närvaro genom till exempel en samlad serviceorganisation för myndigheter som Försäkringskassan, Skatteverket och Pensionsmyndigheten.

Omlokalisering av 10 000 statliga jobb från Stockholmsområdet.

Underlätta för det civila samhället att utveckla landsbygderna.

Källa: Landsbygdskommittén

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.