Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-02 20:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/riksgalden-statsskulden-kommer-att-vaxa-markbart/

Ekonomi

Riksgälden: Statsskulden kommer att växa märkbart

Coronakrisen skapar ett betydligt större statligt lånebehov än tidigare beräknat, när BNP rasar samtidigt som stödåtgärderna växer snabbt.

Detta innebär en kraftig ökning av Riksgäldens upplåning.

TT Text

Budgetunderskottet antas i år lyfta till 402 miljarder följt av 76 miljarder 2021. Detta beräknas lyfta Sveriges offentliga skuld till 45 procent av BNP i slutet av 2021, enligt Riksgälden. Vid utgången av 2019 låg skulden på 35 procent av BNP.

– Detta innebär en dramatisk ökning av statens lånebehov, som även påverkas av att det under prognosperioden är många tidigare obligationslån som förfaller och nu måste refinansieras, enligt Anna Sjulander, tillförordnad avdelningschef med ansvar för Riksgäldens skuldförvaltning.

– Det ligger långt över den nivå vi såg i finanskrisen 2009, säger hon om lånebehovet.

Riksgäldens plan är att möta detta lånebehov med en bombmatta av nya statspapper i alla tänkbara löptider.

– Vi ökar först den kortfristiga upplåningen, i framförallt statsskuldväxlar. Därefter anpassar vi obligationsupplåningen i kronor, för att till sist komplettera med obligationer i utländsk valuta, säger Sjulander.Konkret innebär det att volymen i våra regelbundna auktioner ökar för alla statspapper, tillägger hon.

En grön obligation som Riksgälden planerar för kommer först när regeringen fastställt ramarna för statens klimat- och miljöutgifter. Riksgälden utgår från att det blir minst tio miljarder kronor.

– Antagandet är försiktigt och volymen kan komma att bli dubbelt så stor, säger Sjulander.

En ny 25-årig obligation beräknas komma i november och planen är att låna 10 miljarder kronor med den.

– Vi möter krisen utifrån en styrkeposition. Vi har ett bättre utgångsläge och större handlingsfrihet än många andra länder, säger riksgäldsdirektören Hans Lindblad på en webbsänd presskonferens.

Han pekar på hur detta gynnsamma utgångsläge, med en historiskt och internationellt sett låg statsskuld, har skapats av många år av budgetdisciplin och Sveriges finanspolitiska ramverk.

Han tonar ned riskerna med att statsskulden nu ökar.

– Det är med betydande avstånd långt ifrån de nivåer som annars brukar annars brukar anses som problematiska.

Lindblad tillägger att förutom att utgifterna ökar i pandemin, så faller inkomsterna drastiskt.

– Statsskulden kommer att växa märkbart. Underskotten som andel av BNP kommer att vara stora. Men de kommer att vara mindre än de var under 90-talskrisen, tillägger han.

Han beskriver den svenska statsfinansiella beredskapen som god, med den lägsta statsskulden sedan 1970-talet.

Läs mer: Tio försvarsbudgetar i stöd till näringslivet