Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Rikshems styrelse oenig om vd

Det skandalomsusade fastighetsbolaget Rikshems vd får sitta kvar, trots stora brister i ledningen av företaget.

Men styrelsen är inte enig. Hälftenägaren AMF hade velat att Jan-Erik Höjvall fick gå.

I höstas uppdagades flera tveksamma ageranden i företagsledningen, bland annat fick förre S-toppen Ilija Batljan sparken som vice vd för att ha gjort privata fastighetsaffärer vid sidan om. En utredning tillsattes av styrelsen som nu kommit fram till felaktigheter vad gäller resor, representation och intressekonflikter.

”Arbetet påbörjas direkt och beräknas vara klart under våren. De felaktigheter avseende skatt relaterat till resor och representation som framkommit i granskningen kommer att rättas omgående”, skriver styrelseordförande Mats Mared i en kommentar.

Styrelsen har efter granskningen, genomförd av revisorn Martin Krüger på KPMG, beslutat att ge vd Jan-Erik Höjvall fortsatt förtroende.

”Men om den frågan har det inte rått full enighet i styrelsen”, skriver Mared.

AMF:s ägarrepresentant i styrelsen Peder Hasslev hade velat se en ny vd.

”Att åsikterna om vd går isär är problematiskt. AMF har mot den bakgrunden en pågående dialog med AP4 om hur ägandet i Rikshem ska se ut i framtiden”, skriver han i ett pressmeddelande.

Den andra hälftenägaren Fjärde AP-fonden är av annan åsikt.

– Vi har förtroende för både styrelsen och ledningen, säger fondens vd Mats Andersson.

I Krügers granskning konstateras att vd och vice vd åkt på en betald utlandsresa som delvis haft privat karaktär och detta ska enligt granskaren inte ha hanterats skattemässigt korrekt av bolaget.

Det har även slarvats med löneavdrag och förmånsredovisning vid 18 utgiftstillfällen i samband med resor och representation.

Utöver detta har vd och vice vd varit involverade i en rad fastighetsaffärer vid sidan av utan att på förhand inhämtat godkännande av styrelsen.

Dessutom ska en konsult anlitad av Rikshem ha förvärvat fastigheter av bolaget, affärer som godkänts av vd utan att denna beaktat risken för jäv.

”Då individen bakom köparen haft en lång affärsrelation med vd, borde en extern värdering genomförts före försäljningen, fastigheten bjudits ut på den öppna marknaden samt styrelsen fattat beslut om försäljningen”, skriver Krüger i en sammanfattning av granskningen.

Fakta: Rikshem i korthet

Rikshem är ett av Sveriges större bostadsbolag med ett fastighetsbestånd värt över 27 miljarder kronor. Hyresintäkterna uppgick i fjol till 1,7 miljarder kronor. Överskottet i själva fastighetsdriften landade på 950 miljoner kronor.

Rikshem ägs till lika delar av AMF och statliga Fjärde AP-fonden.

Pensionsbolaget AMF ägs i sin tur till lika delar av LO och Svenskt Näringsliv.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.