Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Rikshems vd sitter löst

Även Fjärde AP-fonden, hälftenägare i fastighetsbolaget Rikshem, anser nu att vd Jan-Erik Höjvall inte är rätt person att leda företaget. Sedan tidigare har den andra hälftenägaren, AMF, velat ge vd kicken.

Därmed uppstod en spricka mellan ägarna i synen på Höjvall. Men nu svänger alltså Fjärde AP-fonden.

”Eftersom Rikshems styrelse tidigare uttryckt sitt förtroende för vd kommer styrelseordföranden därför att omgående kalla till styrelsemöte i denna fråga”, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

I går framkom att Fjärde AP-fondens vd Mats Andersson slutar. Han hade tidigare slutit upp bakom Jan-Erik Höjvall.

Bakgrunden till turbulensen är uppgifter om tveksamt agerande från företagsledningen i Rikshem. Bland annat ska vd:n ha byggt upp en egen fastighetsverksamhet vid sidan om och det har funnits brister i redovisningen vad gäller resor och representation.

Det var vid ett styrelsemöte på tisdagen som Fjärde AP-fondens styrelse beslutade att meddela Rikshem att man inte har förtroende för fastighetsbolagets vd.

– Det är en samlad bedömning som vi har gjort. Styrelsen tycker att det är viktigt för vårt framtida engagemang i bolaget att en annan ledning tar över, säger styrelseordförande Monica Caneman.

Hur stor del hade Mats Andersson i ert tidigare ställningstagande, att Jan-Erik Höjvall kunde sitta kvar?

– Man gör en samlad värdering av de uppgifter som finns. Det är klart att vd:s ord väger tungt, säger Monica Caneman.

Men Mats Andersson fick inte sparken, enligt Caneman.

– Han valde själv att säga upp sig för två dagar sedan, säger hon.

När det stod klart att ägarna hade olika syn på ledningens framtid i Rikshem meddelade AMF att pensionsbolaget ser över ägandet i Rikshem.

– Rikshem har varit en bra placering för Fjärde AP-fonden. Nu för vi en diskussion med AMF. Vi får se hur den går, säger Monica Caneman.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.