Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Rikshems vd vägrar gå – trots ägarnas misstro

Foto: Sören Andersson/TT

Bostadsbolaget Rikshems vd, Jan-Erik Höjvall, vägrar att avgå, trots att ägarna är eniga i sitt misstroende mot honom. Sitter han kvar till senast nästa fredag kommer han att få sparken – och 1,7 miljoner mer i avgångsvederlag.

De båda delägarna, AMF och Fjärde AP-fonden, kom på onsdagen överens om dels att fortsätta äga Rikshem, som kallas för den nationella allmännyttan, dels att ge Höjvall sparken och tillsätta en ny styrelse.

”Ägarna har även initierat en process för entledigande av Rikshems VD Jan-Erik Höjvall. Jan-Erik Höjvall lämnar senast i samband med årsstämman den 11 mars då även en ny styrelse kommer att utses”, skriver AMF i ett pressmeddelande.

Efter ett så klart ställningstagande skulle de flesta verkställande direktörer gå på dagen, men det gör inte Höjvall. Genom bolagets kommunikationschef Jennie Wolmestad, förklarar han för DN att han inte tänker avgå.

– Han förutsätter att ägarna nu kommer överens om hur han ska sluta. Det är särskilt viktigt med tanke på kontinuiteten för medarbetarna, säger hon.

Enligt årsredovisningen gäller ”ömsesidig uppsägningstid på 6 månader” mellan vd och bolaget. Om däremot bolaget säger upp honom har han rätt till tolv månadslöner. År 2014 hade Höjvall en årslön på 3 377 000 kronor.

Peder Hasslev, vice vd på AMF, säger till DN att processen att sparka Höjvall ”får ta den tid det tar”.

– Senast den 11:e är det som gäller, men kommer vi fram till en lösning innan dess är det bra, säger Hasslev

Jan-Erik Höjvall har även konvertibler till ett värde av 25 miljoner kronor i Rikshem. De togs i fjol och har en löptid på fem år och rimligen kommer dessa att behöva lösas in i förtid. Men på vilket sätt det ska ske, vill inte Hasslev gå närmare in på.

– Det är avtal som ligger till grund för det och vi har för avsikt att följa dem, säger han.
AMF har ”sedan en tid tillbaka” sonderat vilka som ska ingå i en ny styrelse. Det finns en lista med namn, men vilka de är vill inte Hasslev berätta. Inte heller vill han säga om den nuvarande styrelseordföranden i Rikshem, Mats Mared, finns med på listan.

Rikshem har skakats av skandaler som handlat om allt från intressekonflikter till vidlyftig representation och resor. Vice vd Ilija Batljan sparkades i december och i en oberoende granskning av revisionsfirman KPMG, som kom i förra månaden, riktades allvarlig kritik mot Höjvall.

Rapporten gjorde att AMF tappade förtroendet för Höjvall. Pensionsbolagets vice vd Peder Hasslev förklarade i en intervju med Dagens Industri att vad som skett var ”oacceptabelt”.

Men Höjvall hade stöd av Fjärde AP-fonden genom dess vd Mats Andersson som, enligt Dagens industri, var personlig vän med Höjvall. Mats Andersson meddelade dock tidigare i veckan att han skulle avgå. Därmed svängde styrelsen för Fjärde AP-fonden som på onsdagen gjorde klart att även den saknade förtroende för Höjvall.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.