Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Ringholm vill återinföra rot-avdrag

Finansminister Bosse Ringholm vill återinföra det så kallade rot-avdraget inom byggsektorn för att minska arbetslösheten.

Han hoppas få stöd för förslaget under budgetförhandlingarna med vänsterpartiet och miljöpartiet.

På tisdagen inleddes de tre partiernas förhandlingar inför vårpropositionen som presenteras 15 april. Då lämnar regeringen förslag om förändringar i årets budget, liksom riktlinjer för den långsiktiga ekonomiska politiken.

Just nu ligger den öppna arbetslösheten strax under sex procent och utslaget på hela året tror Ringholm att den blir drygt fem procent. Han vill därför göra ytterligare satsningar i tilläggsbudgeten utöver de två miljarder till Ams-utbildningar och fyra miljarder till kommuner och landsting som partierna enades om i december.

- Det viktigaste är att finna bra finansieringar för ytterligare insatser mot arbetslösheten, sade Ringholm efter att ha presenterat budgetläget för den socialdemokratiska riksdagsgruppen.

- Vi tittar exempelvis på hur vi ska kunna finansiera rot-avdrag och att öka ytterligare typer av utbildning för arbetslösa. Det som hänt i Västervik visar också att vi måste göra ytterligare insatser för sådana orter som drabbas.

Utöver rot-avdraget, en möjlighet för bostadsägare att minska skatten vid renoveringar, vill inte Ringholm precisera insatserna. Han hoppas att det ska leda till arbeten inom byggbranschen men också att svartjobb försvinner.

Miljöpartiet har krävt rot-avdrag med miljöinriktning:

- Vi ser det som ett svar på vårt krav att få en morot för att få i gång miljöomställningen, säger språkröret Peter Eriksson.

En tvistefråga i budgetförhandlingarna är att mp och v till skillnad från regeringen vill att de extra fyra miljarderna till kommunerna ska läggas in i det kommunala skatteutjämningssystemet, liksom de två så kallade Wärnerssmiljarderna. Det skulle lösa en del av problemen med systemet samtidigt som kommunerna fick större självstyre.

Men Ringholm försvarar styrningen av pengar till vård och skola:

- Det finns en väldigt stark efterfrågan i samhället på att stärka sjukvården, psykiatrin och missbruksvården.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.