Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-20 19:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/risk-att-gripenplan-forsenas-nar-bolsonaro-skar-i-budget/

Ekonomi

Risk att Gripenplan försenas när Bolsonaro skär i budget

Foto: Stefan Jerrevång/TT

Rio de Janeiro. President Bolsonaro överraskar genom att halvera budgeten för Gripenplanen i Brasilien. Det gör att tillverkningen av planen lär försenas och att miljardaffären med Saab kanske måste förhandlas om.

När den före detta yrkesmilitären och högernationalisten Jair Bolsonaro blev president vid årsskiftet trodde de flesta att försvarsbudgeten i Brasilien skulle höjas och militären få köpa vilka vapen de ville. 

I stället slår Bolsonaro militären med häpnad och minskar nästa års försvarsbudget med 35 procent. Förklaringen är Brasiliens dåliga statsfinanser. Regeringen har sedan tidigare skurit ned budgeten till landets universitet, vilket kritiserats kraftigt. Att Bolsonaro nu även går hårt åt sina kärnväljare, militärerna, visar att han menar allvar med att sanera statsfinanserna.

Nedskärningen drabbar främst Gripen-programmet som fått sin budget nedskuren med nästan hälften – från 2,5 miljarder kronor till 1,5 miljarder kronor. Den kraftiga bantningen gör att oron växer för att planen inte kommer att kunna tillverkas i den takt som var tänkt.

För Saab kommer nedskärningen olämpligt. För några veckor sedan blev det första av de 36 brasilianska planen färdigt och i förra veckan levererades det planet till ett flygtestprogram som pågår fram till 2020 i Sverige och Brasilien. 

– Prognosen ser inte bra ut för programmet, men vi arbetar på det. Jag ser fram emot att kunna vända bilden, sa Brasiliens försvarsminister Fernando Azevedo, till Brasiliens största dagstidning, Folha de S Paulo, när han besökte Saab i Linköping för några veckor sedan.

Vad försvarsministern hoppas på är att Bolsonaro ska frigöra mer pengar nästa år. Om det inte sker utesluter inte brasilianska flygvapnet att de måste ingå nya förhandlingar med Saab.

– Om det krävs kommer vi att omförhandla med Saab, säger Valter Malta, brigadgeneral vid det brasilianska flygvapnet och ansvarig för upphandlingen, enligt Folha de S Paulo.

Saab förnekar däremot att halveringen av budgeten kommer få några konsekvenser för tillverkningen av planen.

– Programmet fortsätter enligt plan och vi har ingen information om något annat, säger Johan Öberg, på Saabs pressavdelning.

Nästa års försvarsbudget blir den minsta i Brasilien på 15 år. Den hamnar på 173 miljarder kronor, vilket är tre gånger mer än den svenska försvarsbudgeten på 56 miljarder kronor. 

Den kraftigt minskade budgeten drabbar också den brasilianska marinens ubåtsprojekt. För tio år sedan köpte Brasilien fem ubåtar, varav en atomubåt, av Frankrike, men ubåtarna är fortfarande inte färdigtillverkade.

Om Brasilien inte lyckas betala av Gripenplanen träder svenska Exportkreditnämnden, EKN, in och täcker förlusten. EKN är en statlig myndighet som främjar svensk export genom att ställa garantier till skydd för kontraktsbrott och utebliven betalning.

– Vi har försäkrat risken för utebliven betalning. Garantin påverkas inte av Brasiliens försvarsbudget, säger Rikard Björk, presschef på Exportkreditnämnden.

Försäkringspremien i denna affär är inte offentlig. Uppgiften är belagd med affärssekretess.