Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-29 11:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/risk-for-brist-pa-mer-an-skyddsutrustning/

EKONOMI

Risk för brist på mer än skyddsutrustning

Foto: Patrik Österberg/TT

Sverige behöver koordinera materialbeställningarna bättre, annars riskerar regioner och vårdinstanser att bli utan viktig utrustning.

– Vi behöver se till att man kan behandla hela kedjan, från misstänkt fall till diagnos och till att vi faktiskt har en person på intensiven, säger vd Anna Lefevre Skjöldebrand, vd för branschorganisationen Swedish Medtech till DN.

Skyddsmaterial som andningsmasker och visir är avgörande för att vårdpersonal ska kunna behandla personer som insjuknat i covid-19 på ett säkert sätt.

Men annan utrustning är minst lika viktig för att vårdprocessen ska fungera. Där börjar riskerna för brist bli allt högre, varnar nu Anna Lefevre Skjöldebrand.

– Situationen för vissa produkter har blivit ännu svårare den senaste tiden allt eftersom läget förvärras globalt. Nu börjar det bli mer uppenbart att även det som inte bara är skyddsutrustning är på väg att bli en bristvara, säger hon.

Anna Lefevre Skjöldebrand, vd på Swedish Medtech.
Anna Lefevre Skjöldebrand, vd på Swedish Medtech. Foto: Pressbild

Det är inte brist än, poängterar Lefevre Skjöldebrand, men leveranstiderna på en del produkter börjar bli långa.

– Vi pratar mycket om andningsmasker, respiratorer och liknande som är viktigt vid behandlingen. Men det handlar egentligen om en massa andra produkter också som man inte kan behandla patienter utan, säger hon, och nämner slangset, infusionspumpar och kanyler bland annat.

– Det gäller att man inte går snett här och satsar all energi på andningsmasker. Vi behöver se till att man kan behandla hela kedjan, från misstänkt fall till diagnos och till att vi faktiskt har en person på intensiven.

Ser du i nuläget någon risk att produkter inte kommer fram i tid?

– Min bild är att man fortfarande har det hyfsat under kontroll, men med väldigt små marginaler, Anna Lefevre Skjöldebrand.

Den största riskfaktorn enligt henne är inte att producenter eller importörer inte ska hinna med. Det handlar snarare om att måste få en bättre bild av läget så de förstår var behoven är som mest akuta, menar hon.

Flera av medlemsföretagen i Swedish Medtech har sett order, både från utlandet och från Sverige, som liknar försök till bunkring av material och utrustning. En del har velat beställa hela årsförbrukningar av vissa produkter.

– Det vi verkligen efterlyser nu är att Sverige koordinerar sina beställningar bättre så att vården kan få tillgång till produkterna där det behövs, säger Anna Lefevre Skjöldebrand.

Annars finns risken att tillverkning som varit avsedd för Sverige går någon annanstans.

– Det finns exempel då produkter som var ägnade för den svenska marknaden men som gick till någon annan i och med att kvoten aldrig beställdes.

Läs mer: Kinesisk utrustning håller inte måttet – skickas tillbaka

Läs mer: Fortsatt stor brist på skyddsmaterial: ”Bara början”

Amina Manzoor: Därför måste vi skydda sjukvårdspersonal

Ämnen i artikeln

Sjukvård
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt