Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Risk för ökat spelmissbruk

Statens spelmonopol lyckas inte motverka missbruk, tvärtom riskerar spelberoendet att öka. Svenska Spel gör inte tillräckligt för att förebygga det, enligt Riksrevisionen.

Färre människor spelar, men för mer pengar. I vissa grupper har spelberoendet ökat, visar Riksrevisionens granskning.

Det svenska spelmonopolet når inte målet att i första hand fungera som ett socialt skydd och motverka överdrivet spelande. Alltför lite pengar satsas på forskning och förebyggande arbete.

– Vi tror att spelberoendet kan öka. De styrmedel man använder är inte tillräckligt effektiva, säger riksrevisor Claes Norgren.

Riksrevisionen delar upp problematiken i två delar. Den första handlar om de tillstånd som ges. Villkoren är för otydliga och tillsynen är inte tillräcklig, enligt granskningen.

– Det finns olika kriterier för att bedriva samma typ av spel. 300 offentliga aktörer ger tillstånd, reglerna måste samordnas.

Dessutom är villkoren inte anpassade efter de olika spelens risknivåer, menar Riksrevisionen. Det finns också fortfarande många illegala spel, och det saknas medel för att motverka en växande marknad av spelbolag på internet.

Den andra delen handlar om statens spelföretag Svenska Spel. Riksrevisionen anser att företaget är för dåligt på spelansvarsåtgärder.

– Uppdraget är inte tillräckligt tydligt, säger Claes Norgren.

Svenska Spel tar till sig kritiken, men tycker ändå att bolaget arbetar mycket med förebyggande åtgärder.

– Vi har åldersgränser, krav på budget och vi marknadsför inte de farligaste spelen, som kasino och spelautomater. Vi gör väldigt mycket i dag, men det är klart att vi kan göra mycket mer, säger Lennart Käll, vd på Svenska Spel.

Det är en stor skillnad mot hur de oreglerade spelbolagen arbetar, påpekar Käll. Men han är positiv till att Riksrevisionen uppmärksammar bristerna med systemet.

– Jag välkomnar den här rapporten. Den pekar på att vi har en reglering som inte fungerar och som måste stramas upp.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.