Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Risk för tågkaos på söndag och måndag

Foto: Bertil Ericson/TT

Tågtrafiken mellan Uppsala och Märsta kommer att vara helt avstängd på söndagen och måndagen, vilket påverkar tusentals resenärer. Ersättningsbussar sätts in på sträckan, men både SJ och SL varnar för stora förseningar och risk för missade anslutningar.

SJ uppger att sträckorna Stockholm-Falun/Mora, Gävle-Norrköping/Linköping, Stockholm-Sundsvall-Umeå, Stockholm-Östersund-Duved och Stockholm-Kiruna-Narvik kommer att påverkas.

– Vi uppmanar resenärer som ska resa norrut från Stockholm att ge sig av i god tid, för tågen kommer att avgå enligt tidtabell från Uppsala. Detsamma gäller för dem som reser i andra riktningen, säger Anders Edgren, presskommunikatör på SJ.

– För dem som reser långt finns tyvärr risk för missade anslutningar. Vi erbjuder därför pengarna tillbaka för samtliga SJ-kunder som påverkas och väljer att inte resa, säger Anders Edgren, som hänvisar till webbplatsen sj.se för uppdaterad information.

Stoppet i tågtrafiken mellan Uppsala och Märsta beräknas vara i två dygn. Enligt Trafikverket är anledningen att det signalställverk som brann den 28 maj nu ska lagas, kopplas in på nytt och provköras – något som inte förväntas vara klart förrän på tisdag klockan 05.00.

– Det är vår prognos i nuläget. Men jag kan inte garantera att tågen går som de ska på tisdag heller. Vi uppmanar resenärerna att hålla kontakt med sina respektive resebolag för att få aktuell information, säger Bodil Sonesson, informatör på Trafikverket.

Även SL:s pendeltåg påverkas. Ersättningsbussar sätts in mellan Uppsala och Arlanda under söndagen och måndagen. På måndag kommer pendeltåg dessutom att gå mellan Uppsala och Knivsta under rusningstrafik, vilket enligt ul.se innebär klockan 04.56-10.04 och klockan 14.56-20.04.

– På så vis hoppas vi att vi ska klara rusningstrafiken, då bussarna annars riskerar att inte räcka till, säger Thomas Silvander, presskommunikatör på SL.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.