Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Risk med kryptovalutor för centralbanker

Foto: REX/Shutterstock

Centralbanker bör noga överväga eventuella risker med att införa egna kryptovalutor. Det skriver Bank for International Settlements (BIS) i en ny rapport.

– Det finns risker som vi inte fullt ut förstår just nu, säger Jacqueline Loh, ordförande för en kommitté inom BIS som har utrett frågan om centralbanker ska ge ut sina egna digitala valutor.

Loh sade också att varje steg mot en eventuell centralbankslanserad digital valuta bör vara "föremål för noggrant och grundligt övervägande".

Hittills har ingen centralbank gett ut en digital valuta. Men svenska Riksbanken studerar möjligheten att införa en digital e-krona som alternativ till kontanter och bankkort.

Även om BIS, en internationell sammanslutning för de nationella centralbankerna, är avvaktande till en digital valuta som sådan – så lyfter man i rapporten fram att blockkedjetekniken som används i sammanhanget kan effektivisera värdepappershandeln.

Rapporten kommer inför G20-mötet i Buenos Aires nästa vecka där centralbanker och finansministrar ska diskutera regleringar kring kryptovalutor.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.