Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Riskkapitalister: Låt oss behålla vårdvinsterna

Nu slår riskkapitalisterna tillbaka. I ett brev till Anders Borg kräver de att inga speciella regler införs inom vård- och skolsektorn. Detta skulle strida mot grundlagen, uppger de.

De två huvudägarna bakom riskkapitalbolaget KKR, som deläger Carema, plockade tillsammans ut miljardbelopp förra året, enligt nya siffror som Financial Times presenterar i dag.

Samma dag väljer Svenska Riskkapitalföreningen att lägga in en stöt för att förmå finansminister Anders Borg att inte ändra reglerna för riskkapitalbolagens inblandning inom vård- och skola.

Efter DN:s Carma-avslöjande om stora missförhållanden inom vården och den efterföljande debatten har riskkapitalisternas vinster varit föremål för en intensiv debatt. I ett brev ifrågasätter nu Svenska Riskkapitalföreningen de regeländringarna som finansminister Anders Borg tidigare har flaggat för.

Anders Borg har tidigare uttalat sig om att snabba ändringar avseende ränteavdragsbegränsningar kommer att krävas framöver. Dessa kan komma att bli verklighet i vissa sektorer, som inom skola och vård, där beskattningen av riskkapitalägda bolag kan komma att skärpas.

Men att instifta regler som bara rör vissa sektioner skulle kunna vara ett brott mot grundlagen, uppger Svenska Riskkapitalföreningen i ett brev till finansministern. Istället måste de nya reglerna gälla hela bolagssektorn så att inte vissa branscher särbehandlas. Föreningen förordar även så kallade tunnkapitaliseringsregler som tar hänsyn till förhållandet mellan eget och lånat kapital.

I sitt brev skriver de att 180 000 personer i Sverige arbetar i riskkapitalägda bolag som totalt omsätter 250 miljarder kronor och att det är en viktig del av svenskt näringsliv.

Riskkapitalisterna uppger även att de är rädda för att utländska investerare ska välja bort Sverige om reglerna ändras.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.