Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Roamingavgifter försvinner i EU

EU-kommissionär Neelie Kroes har fått en uppenbarelse. Med ansvar för unionens digitala frågor lovade hon på torsdagen oväntat bland annat att roamingavgifter ska bort och nätneutraliteten garanteras redan nästa år.

– Jag ska göra något ovanligt i dag, inledde Kroes sitt tal inför parlamentet i Bryssel. På planet till Egypten i helgen läste jag mitt tal och insåg en sak. Vi behöver en helt annan och väldigt politisk diskussion om att leverera telekom till en enda marknad. Så jag säger detta till alla parlamentsledamöter.

Neelie Kroes skulle ha pratat om arbetet med kommissionens så kallade ”Digital Agenda”, men gav församlingen i stället ett antal löften: mobila roamingavgifter ska försvinna och nätneutraliteten ska garanteras för ”rätten till ett öppet internet”. Ett förslagspaket kan, enligt Kroes vara klart runt påsk 2014.

Nederländernas högerliberala kommissionär – tidigare för konkurrensfrågor – har förr uttryckt liknande synpunkter på hur Europas digitala marknad fungerar och säger att det, utöver infriandet av medborgarnas förväntningar, är bra för ekonomin. Men aldrig tidigare har Kroes budskap varit så rättframt, klart och tydligt: att surfa, ringa och sms:a inom EU ska inte vara dyrarepå resan inom unionens gränser än hemma.

– Jag vill att vi ska visa medborgarna att EU är relevant i deras liv. Att vi ordnade så att de digitala reglerna kom ikapp deras rättmätiga förväntningar, sade Kroes som härmed vill förverkliga idén om en enda europeisk telekommarknad.

Nätneutralitet är enkelt uttryckt principen om att en internetleverantör bara ska tillhandahålla tillgång till nätet, alltså inte strypa och styra om viss trafik. Roaming är när exempelvis en mobiltelefon byter operatör vid en utlandsresa och roamingavgiften är den kostnad som telekombolaget tar ut för att finansiera tjänsten.

– Inom telekom, av alla sektorer, finns det inte plats för barriärer. Det heter world wide web av en anledning. Det finns ingen annan sektor i den ofullständiga europiska enskilda marknaden där barriärerna är så obehövliga och så höga. Tiden för förändring är nu, enligt Neelie Kroes.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.