Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Robotar sorterar jobbansökningar

Allt fler danska företag har börjat använda sig av datoriserade robotar för att sortera ut jobbansökningar. Urvalet kan göras efter kriterier som ålder, kön eller nationalitet. Trots att det strider mot lagen.

– Det är en växande trend både internationellt och i Danmark. Det är mer effektivt, och det är lättare att jämföra kandidater, säger Michael Lazik, vd för Lümesse nordiska avdelning, till Avisen.

Lümesse har bland annat levererat en sorteringsrobot till bryggerijätten Carlsberg.

Den uppåtgående trenden bekräftas även av ett antal mjukvaruföretag inom databranschen som tidningen Avisen har varit i kontakt med.

Datarobotarna används när man söker jobb via företagens webbplatser eller via jobbportaler. Där får den jobbsökande fylla i en elektronisk blankett med personuppgifter som ålder, kön och nationalitet, samt kvalifikationer.

Med robotens hjälp kan företaget sedan automatiskt sortera bort sökanden som inte uppfyller deras krav. Utan att de någonsin blir lästa av en människa - eller så hamnar man längst ner i högen.

Systemet gör att företagen snabbt slipper sökande som saknar den utbildning som krävs för jobbet. Men, om de vill, kan de dessutom sortera sökanden efter till exempel ålder eller kön trots att det strider mot lagen. Danmark har liksom Sverige förbud mot att diskriminera någon utifrån ålder, kön eller etnicitet på arbetsmarknaden.

Robotarna har mötts av hård kritik från bland annat fackligt håll. Många menar att systemet lätt kan missbrukas. Att företagen kan sortera på en enda parameter såsom ålder utan att ha kastat så mycket som en blick på resten av ansökan eller bedömt personen som helhet är oroväckande, anser kritikerna.

Jurister varnar för att företagen riskerar att hamna i konflikt med lagen om de tvingar sökande att avslöja sådant som ålder och kön.

Men företagen hävdar att det handlar om ekonomi. Det är billigare att låta en robot sköta grovsorteringen eftersom många av dem drunknar i ansökningar från desperata arbetslösa.

Danska Supermarket har också infört robotsystemet och alla sökande måste ange ålder, kön och nationalitet innan formuläret kan skickas.

– Vi ber om information eftersom vi vill veta om den sökande är över eller under 18 år, säger Charlotte Ærthøj Lind HR-chef för Danska Supermarket till Ekstrabladet.

På frågan om varför man helt enkelt inte bara låter sökanden kryssa för om man är över eller under 18 år säger Dansk Supermarket, liksom flera andra företag, att programvaran inte är utformad så.

Arbetssökande Gabriel Cornea är en av dem som blev bortsorterad av roboten när han sökte jobb hos Carlsberg. Mejlet från företaget hade rubriken ”Automatiskt avslag”.

– Jag lade ner mycket tid på att skriva ansökan, och sedan sorteras jag automatiskt bort. Min ansökan gick helt enkelt direkt ner i soporna. Det är inte upplyftande för motivationen, säger han till Avisen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.