Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Rödgröna och SD kan stoppa skattesänkning

De rödgröna kan stoppa regeringens extra skattesänkning för högavlönade med stöd av Sverigedemokraterna. "Det återstår att se hur vi ska lägga upp det", säger Magdalena Andersson (S), ekonomisk-politisk talesperson.

En majoritet i riksdagen bestående av Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och
Sverigedemokraterna är emot regeringens förslag till en extra skattesänkning för månadsinkomster över 36 000 kronor nästa år.

Men hittills har oppositionen inte kunnat enas om hur man ska agera. För några veckor sedan lade SD ett förslag i  finansutskottet om att enbart stoppa höjningen av brytpunkten, men fick då inget stöd från de rödgröna.

På måndagen gick de rödgröna ut och krävde att både det femte jobbskatteavdraget och höjningen av brytpunkten  stoppas.

”Det är inte för sent att ta tillbaka förslagen”, skriver de ekonomiskpolitiska talespersonerna Magdalena Andersson (S), Per Bolund (MP) och Ulla Andersson (V) i ett  pressmeddelande.

Men detta kan inte SD acceptera.

– Vi kommer inte att ställa upp på ett initiativ om det innehåller både höjd skiktgräns och det femte jobbskatteavdraget, säger Sven Olof Sällström (SD), ekonomisk-politisk talesperson, till DN.

Han stöder regeringens förslag om ett jobbskatteavdrag.

– Jag tycker att det är oansvarigt av de rödgröna att lägga fram ett förslag som de vet att de inte kan få igenom, säger  Sällström.

Han tänker ta ett nytt initiativ under riksdagsbehandlingen av statens budget att enbart stoppa höjningen av brytpunkten.

– Jag förutsätter att man besinnar sig och ställer sig bakom ett stoppande av brytpunkten där vi har en samsyn,  säger Sällström.

I samtal med journalister i riksdagen på måndagen öppnade Magdalena Andersson för att behandla höjningen av  brytpunkten för statlig skatt för sig. Det skulle göra det möjligt att få en majoritet för att stoppa förslaget.

Hon konstaterar att om brytpunkten behandlas självständigt  ökar möjligheten att stoppa höjningen av brytpunkten.

– Exakt hur vi ska utforma det får vi diskutera både med varandra, men också med finansutskottets kansli, säger  hon.

Per Bolund (MP) tycker att det är rimligt att dela upp utskottsinitiativet i flera punkter, så att det finns möjlighet att stoppa åtminstone ett av förslagen.

– Det går inte att klumpa ihop två förslag till ett, utan det är bättre att ta dem var och en för sig. Sedan får man se vilka som står bakom de olika punkterna, säger han till TT.

Det är ännu oprövat i riksdagen om inkomsterna i budgeten omfattas av budgetlagen. Knäckfrågan är om oppositionen  måste ha ett gemensamt motförslag.

– Ja, ansåg finansminister Anders Borg (M) när DN frågade honom i samband med Harpsundsmötet i augusti.

– Nej, svarade Magdalena Andersson samma dag.

Nu återstår att se om Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet vill pröva frågan som skulle bli vägledande även för framtida riksdagsbehandlingar.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.