Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Rödgröna och SD körde över regeringen

De rödgröna och Sverigedemokraterna körde över regeringspartierna i riksdagens skatteutskott på torsdagen. De fyra oppositionspartierna kräver i ett yttrande att regeringens förslag om en extra skattesänkning för månadsinkomster över 36 000 kronor dras tillbaka.

Frågan hamnar nu i finansutskottet som har ett möte i dag och även i morgon, fredag. Det är oklart om frågan kan tas upp då eller och det dröjer.

– Vi vill att finansutskottet går direkt till kammaren med ett tillkännagivande till regeringen om att stoppa höjningen av skiktgränsen. Vi socialdemokrater, miljöpartister och vänsterpartister är överens om att föra det här hela vägen, men vi ger regeringen en öppning att backa, säger Leif Jakobsson (S), vice ordförande i skatteutskottet, till DN.

Han tycker att det är fel att låna pengar till skattesänkningar.

– Vi socialdemokrater har varit med om att sanera ekonomin två gånger och vi vill inte vara med en tredje gång. Därför tar vi det här initiativet för att stoppa skattesänkningen, säger Leif Jakobsson.

Finansminister Anders Borg (M) deklarerade efter att höstbudgeten lagts i onsdags att regeringen inte håller med Socialdemokraterna som anser att det finns lagliga möjligheter för en riksdagsmajoritet att påverka innehållet i budgeten.

– Det är väldigt viktigt att budgeten behandlas som en helhet. Det är den etablerade ordning vi haft och den har tjänat oss väl, säger Henrik von Sydow (M), ordförande i skatteutskottet.

Sverigedemokraterna röstade i skatteutskottet ja till regeringens femte jobbskatteavdrag, men nej till sänkt statlig inkomstskatt. Den inställningen kommer SD troligen att ha även om frågan kommer tillbaka efter att budgetens ramar beslutats i slutet av november.

– Sannolikheten är väldigt stor, säger Thoralf Alfsson (SD), ledamot i skatteutskottet.

Hur känns det att ni nu kan påverka den ekonomiska politiken?

– Det är första gången och det känns väldigt bra eftersom vi var först ut i augusti att föreslå det här i augusti, svarar han.

En höjning av brytpunkten för statlig skatt skulle ge upp till 250 kronor mer i plånboken nästa år för månadsinkomster över 36 000 kronor.I slutänden kan frågan komma att avgöras av konstitutionsutskottet och en votering i riksdagens kammare först i december, enligt finansutskottets kanslichef Ingvar Mattsson som DN talat med.

Finansutskottets ordförande Anna Kinberg Batra (M) är kritisk till oppositionens agerande.

– Det vore nytt för riksdagen, det har aldrig hänt hittills, att riksdagen skulle ändra på inkomstbeslutet, och det vore inte ansvarsfullt av Socialdemokraterna att därmed bryta mot den ordning och praxis som de själva varit så stolta över i snart 20 år. Det vore anmärkningsvärt att göra det med Sverigedemokraterna, säger hon.

Folkpartiets företrädare i finansutskottet Carl B Hamilton anser att det är ”valfrossan” som drabbat Socialdemokraterna.

– I ett längre perspektiv hoppas de ju att sitta vid regeringsmakten och kommer då att vara en minoritetsregering, och de har väl ett större intresse än något annat parti i riksdagen att man har en strikt budgetordning. Den är ju till för att skydda en minoritetsregering, säger han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.