Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-12 13:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/rodkalen-pa-julbordet-hotad-av-sommartorkan/

Ekonomi

Rödkålen på julbordet hotad av sommartorkan

Det gäller att handla rödkålen tidigt i år, arkivbild.
Det gäller att handla rödkålen tidigt i år, arkivbild. Foto: Sam Stadener

En tuff säsong för svenska kålodlare riskerar att hota det klassiska julbordet. Den som vill duka upp rödkål gör bäst i att handla varan redan nu. Nästa år väntas en stor brist på huvudkål. 

Rätta artikel

För den som vill ha svensk rödkål till skinkan gäller det att vara tidigt ute. På grund av sommarens torka, högt skadedjurstryck och en sämre kvalitet på årets skördar är det ont om svensk rödkål. Det konstaterar Hushållningssällskapet i en ny studie. 

– Det är många extrema faktorer som har bildat den här situationen, som dessutom är svår att göra något åt, säger Anna-Mia Björkholm, hortorådgivare och grönsaksrådgivare, Hushållsällskapet. 

En annan orsak är bristen på mikronäringsämnen som kalcium och magnesium i årets skörd. Eftersom kvaliteten på årets skörd var av det sämre slaget sålde odlarna så mycket som möjligt under hösten. Om odlarna hade lagrat rödkålen hade den blivit av ännu sämre kvalitet. 

– Om du lagrar dålig kål får du en ännu sämre kål vilket innebär att du sedan inte får sälja mer, säger Anna-Mia Björkholm. 

Om olyckan väl skulle vara framme finns svensk grönkål och brunkål som kan rädda julbordet. Alternativen förväntas finnas väl till hands i butikerna. Under nästa år väntas det råda brist på svensk rödkål – men även vitkål. 

Enligt Anna-Mia Björkholm pressas många odlare av de billiga priserna på importerad kål. Vilket resulterar i att svenska kålodlare behöver sänka sina priser för att kunna konkurrera.

– Jag hoppas att den här säsongen kan bidra till att konsumenter får upp ögonen för den svenska kålen, många vill välja svenskt men när de står i butiken blir det inte utfallet, säger hon. 

Bland de länder som säljer mest kål till Sverige finns bland annat Tyskland, Spanien och Nederländerna. 

Läs mer:  Vegetarisk julmat - här är 30 goda tips