Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Rökning på uteserveringen kan bli olagligt

Foto: Alamy

Snart kan det vara färdigrökt på uteserveringarna. Regeringen utreder en rad åtgärder för att få ner rökningen, skriver folkhälsominister Gabriel Wikström på DN Debatt.

De senaste åtta åren har 100.000 svenskar dött på grund av rökning. 800.000 har blivit sjuka. Men sedan rökförbudet på krogen infördes av regeringen för tio år sedan har inga nya initiativ tagits för att minska rökandet.

Regeringen vill se ett rökfritt Sverige år 2025.

”Men för att nå dit krävs kraftfulla åtgärder”, skriver folkhälsominister Gabriel Wikström (S) i en debattartikel på DN Debatt, där han presenterar tre åtgärder som regeringen vill utreda.

Rökförbud vid ”entréer till byggnader som allmänheten har tillträde till, platser där allmänheten väntar på kollektivtrafik, uteserveringar, lekplatser, sportanläggningar och arenor utomhus” ska utredas.

”Rökfria miljöer skyddar icke-rökare från att utsättas för passiv rökning. De rökfria miljöerna stöder samtidigt de som vill sluta röka, gör att färre cigaretter blir rökta och minskar risken för återfall hos dem som har slutat”, skriver Gabriel Wikström.

Exponeringsförbud för tobaksprodukter kan också bli aktuellt.

”Detta innebär att tobak måste förvaras utom synhåll för konsumenten, exempelvis i ett stängt skåp under försäljningsdisken. Studier och erfarenheter från länder som infört exponeringsförbud visar att åtgärden både förändrar befolkningens attityder till tobak och minskar konsumtionen och andelen impulsköp”, skriver folkhälsoministern.

Regeringen vill också utreda en lag om neutrala tobaksförpackningar.

”Det är dekorfria paket som alla har samma neutrala färg, oavsett märke, och där varumärket skrivs med ett neutralt typsnitt. Studier visar att detta kan bidra till att göra produkten mindre attraktiv och tobaksbruket mindre socialt accepterat, framför allt hos unga personer, och underlätta för dem som vill sluta”, skriver Gabriel Wikström.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.