Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Rolléns försvarare: Fundamentalt missförstånd bakom åtalet

Ola Rolléns advokater Christian B. Hjort och Knut Bergo.
Ola Rolléns advokater Christian B. Hjort och Knut Bergo. Other: Gorm K. Gaare

OSLO. Åtalet mot Ola Rollén är grundlöst och han ska frikännas, är budskapet från försvarsadvokat Christian B Hjort. Hela rättsfallet bygger på ett fundamentalt missförstånd, enligt honom.

Norska börsbolaget Next Biometrics skickar den 9 oktober 2015 ut ett pressmeddelande om att företaget Greenbridge, grundat av Hexagons vd Ola Rollén och finansmannen Melker Schörling, köpt aktier i Next i en riktad nyemission. 

Marknaden jublar och Nextaktien stiger med över 80 procent. 

Men dagarna innan har handeln varit ovanligt omfattande i Nextaktien på Oslobörsen, vilket leder till att norska Finanstilsynet (finansinspektionen) får in en anmälan. Finanstilsynet kommer så småningom fram till att företaget Iskossala, kontrollerat av Ola Rollén, står bakom handeln.

Det faktum, att aktieköparen på börsen och i nyemissionen inte är samma, är hela orsaken till att det nu pågår en rättegång mot Ola Rollén i Oslos tingsrätt, enligt hans försvarare Christian B Hjort.

– Hade Finantilsynet förstått att det var samma köpare som deltog i nyemissionen hade man inte agerat, sade Christian B Hjort.

Det är tillåtet för en investerare att köpa aktier i ett börsbolag om köpen beror på egen analys och egna investeringsplaner, inte på insiderinformation. Hjorts resonemang baseras på att hade Finanstilsynet vetat att Greenbridge var den egentliga köparen på börsen hade den inte lämnat fallet vidare till åklagaren.

Ola Rollén själv har tidigare sagt att i oktober 2015 höll Greenbridge fortfarande på att bildas. Därför var det hans eget bolag Iskossala som köpte aktierna på börsen och även deltog i nyemissionen.

Först i januari 2016 fördes Nextaktierna över från Iskossala till Greenbridge.

Försvararen Christian B Hjort driver linjen att när Ola Rollén den 5 oktober ger sin bankman order om att börja köpa Nextaktier har han inte insiderinformation om att Next i en kommande nyemission ska ge ut aktier till 60 kronor styck. Rollén ska inte heller ha haft information om att Next var på väg att avsluta ett royaltyavtal med sin grundare.

Insiderinformationen får Ola Rollén först den 7 oktober och då slutar han köpa Nextaktier över börsen, framhåller försvaret.

Christian B Hjort har på torsdagsförmiddagen skickat ett tydligt budskap till domaren och de två nämndemännen när det gäller åklagarens förklaring till Rolléns aktieköp:

– Rätten måste vara säker på att det inte finns någon annan alternativ förklaring. Rätten ska vara 100 procent säker på det, sade han.

Åklagaren Marianne Bender kräver att Ola Rollén döms till fängelse i ett år och sex månader samt att den vinst åklagarmyndigheten anser att han har gjort, drygt 25 miljoner norska kronor, ska förverkas, alltså betalas till norska staten.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.