Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-30 01:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/rot-liknande-avdrag-for-grona-investeringar-pa-gang/

Ekonomi

Rot-liknande avdrag för gröna investeringar på gång

Sol
Sol Foto: Nicklas Thegerström

Ett rot-liknande avdrag på upp till 50.000 kronor för gröna investeringar kan bli verklighet nästa år. Centerpartiets förslag, som är en del i januariavtalet, gick på fredagen ut på remiss och väntas kunna träda i kraft efter årsskiftet.

Det gröna avdraget, som är en överenskommelse mellan S, C, L och MP, föreslås ersätta de redan befintliga stöden som privatpersoner kan få för till exempel solceller.

Avdraget kommer vara upplagt som en skattereduktion, likt rot- och rutavdragen. Tanken är att den som nyttjar avdraget nu ska få del av lättnaden redan vid köptillfället och inte långt i efterhand som de nuvarande stöden är upplagda. 

– Det är en ganska stor fördel jämfört med dagens system, tycker Rickard Nordin, klimat- och energipolitisk talesperson för Centerpartiet till DN. 

Inledningsvis kommer avdraget gälla samma investeringar som de befintliga stöden gäller; solceller, lagring av egenproducerad energi och laddningsutrustning för elfordon. 

– Till att börja med i alla fall. Det finns anledning att titta på framöver om det ska kunna finnas fler saker som ska ingå i det här. Man kan tänka sig solvärme, energieffektiviseringar och annat också, säger Rickard Nordin.

Stödet ska bara gälla privatpersoner och kommer som mest kunna uppgå i 50.000 kronor per år. Avdragen som föreslås för de olika produktkategorierna är 15 procent för solceller, och 50 procent för lagrings- eller laddprodukter. 

Rickard Nordin, klimat- och energipolitisk talesperson för Centerpartiet.
Rickard Nordin, klimat- och energipolitisk talesperson för Centerpartiet. Foto: Janerik Henriksson/TT

Vad gäller solceller och lagringsutrustning kan stödet användas för både material- och installationskostnader. För laddningsprodukter till elfordon gäller det bara installationskostnaden. 

Likt rot och rut kommer möjligheten till avdrag också att förnyas varje år, till skillnad från de nuvarande stöden.

– Det här ska man kunna fortsätta nyttja, säger Rickard Nordin. 

– Tidigare har det varit så att om du söker solcellsbidrag så kan du göra det en gång, sedan kan du inte komma på att du vill producera ännu mer och då ansöka om nytt stöd. Med det här ska du kunna fylla på allt eftersom, förklarar han.

Ändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2021.

Läs mer: DN:s Jannike Kihlberg - att klara sig utan elbolag är en global rörelse