Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-10-02 00:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/rotavdrag-for-solceller-infors-nasta-ar/

Ekonomi

Rotavdrag för solceller införs nästa år

Från och med årsskiftet kan privatpersoner utnyttja rot-avdraget för att installera solceller.
Från och med årsskiftet kan privatpersoner utnyttja rot-avdraget för att installera solceller. Foto: Nicklas Thegerström

Efter årsskiftet införs ett rot-avdrag för privatpersoner som installerar solceller. Det har regeringen, Centerpartiet och Liberalerna kommit överens om.

Men det befintliga statliga stödet tas bort och följden blir att den samlade stödnivån för solceller blir lägre efter årsskiftet.

Det hushåll som installerar solceller kan få göra ett avdrag på 15 procent av kostnaden, inräknat både material och arbetskostnad, upp till ett tak på 50.000 kronor. Precis som med rot görs avdraget direkt på fakturan.

Det statliga stöd som finns i dag slopas vid årsskiftet och det är mer generöst. Där är avdraget 20 procent, upp till ett tak på 1,2 miljoner kronor.

Det är Centerpartiet som presenterar det nya avdraget och där tycker Rickard Nordin, klimat- och energipolitisk talesperson att det är rimligt att slopa det gamla stödet och ersätta det med det nya.

– Dels ser vi att kostnaden har gått ner och då behöver man inte lika hög stödnivå och sänker man så räcker det till fler. Dels så är det här fokuserat på privatpersoner och det finns inte så många privatpersoner som kommer att sätta upp solceller för en miljon på sin villa, säger han.

Men det är fortfarande en sänkning från 20 till 15 procent?

– Ja, och det beror på att vi ser att det inte behövs lika hög stödnivå eftersom priserna på solcellsanläggningar har gått ner. Det påpekar branschen också, säger Nordin.

Rickard Nordin påpekar att nu kommer avdraget rätt på fakturan, precis som med rot och rut och att det är vitsen med stödet; att det görs enklare.

– Innan var du tvungen att ligga ute med pengarna. Du skulle ansöka och om den inte godkändes fick du inga pengar alls. Dessutom kunde du få ligga ute med pengarna i upp till två år på grund av handläggningstiden, säger han.

– Det här blir ett enklare och rakare system, tillägger han.

I paketet som Centern presenterade på tisdagsmorgonen ingår även stöd till den som installerar en laddstolpe för en elbil. Där är avdragsnivån 50 procent.

– Det var 50 procent innan och där ser vi att det fortfarande behövs en högre procentsats. Vi har gjort bedömningen utifrån att vi ska få ut så många som möjligt, men inte betala mer stöd än nödvändigt, säger Rickard Nordin.

Stöd kommer även att utgå från den som vill lagra egen grön energi med ett batteripack.

Läs mer: Solceller – från marginell företeelse till bred folkrörelse

Ämnen i artikeln

Klimatet
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt