Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-03 04:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/rubeln-kommer-att-falla-annu-djupare/

Ekonomi

”Rubeln kommer att falla ännu djupare”

En kvinna går förbi en skyld med växelkursen som visar rubelns läge mot amerikanska dollarn och euron.
En kvinna går förbi en skyld med växelkursen som visar rubelns läge mot amerikanska dollarn och euron. Foto: Pavel Golovkin/AP

Den ryska ekonomin är helt beroende av oljepriset. Nu störtar rubeln i takt med att oljepriset sjunker. Ryska experter säger att det här är bara början.

Den ryska rubeln ligger nu på 85 mot euron. Så här svag har rubeln inte varit på fyra år. Moskvabörsen håller i dag stängt, eftersom Ryssland håller helgdag efter kvinnodagen. Men redan nu säger experter att rubeln sannolikt kommer att försvagas ytterligare.

– Inflationen kommer att ske snabbare än prognosen. Det är inte alls omöjligt att inflationen är tillbaka på över 4 procent i slutet av året. Dessutom blir det alltmer sannolikt att styrräntan höjs, säger Jevegnij Kosjelev, chefsanalytiker på Rosbank, till Vedomosti

– Det kan bli ett blodbad på fondmarknaden när börserna öppnar i morgon, säger Sergej Drozdov, analytiker på investeringsgruppen Finam, till det ryska nyhetsbolaget RIA Novosti.

– Rubeln faller ännu mer på tisdag när ryska börsen öppnar, säger ekonomen Igor Nikolajev till den oberoende tv-kanalen Dozjd.

Den ryska ekonomin är till hundra procent beroende av oljepriserna. Att rubeln skulle försvagas av sjunkande oljepriserna var väntat – men inte att den skulle störta så snabbt. De flesta ryska experter som uttalar sig i oberoende medier är eniga om att krisen kan fördjupas.

– Det är väldigt dåliga förutsättningar just nu för världsekonomin att växa. Inom kort kan oljepriset vara ner på 25 dollar per fat. Då kommer rubelkursen att sjunka ytterligare, säger Anton Pokatovitj, chefsanalytiker på finansgruppen BKS, till Vedomosti. 

Ryska centralbanken har meddelat att man inte köper in någon utländsk valuta på trettio dagar. Centralbanken köper annars regelbundet in utländsk valuta för en viss del av oljeinkomsterna och placerar den i valutareserven. 

Samtidigt ser man köer vid bensinstationerna i Sankt Petersburg. I Ryssland förväntar sig folk att bensinen nu kommer att bli dyrare.

Ryssland har fortfarande inte hämtat sig efter sin senaste lågkonjunktur 2014-2015. Den slog till med full kraft efter annekteringen av Krim år 2014, men inleddes egentligen tidigare. Från 2016 hade Ryssland en liten tillväxt, men i fjol stannade den av. År 2018 var tillväxten 2,5 procent, år 2019 föll den till 1,3 procent. 

De företag som lider mest av de sänkta oljepriserna i Ryssland är förutom oljebolagen metallbranschen. Det gigantiska aluminiumbolaget Rusals aktier har gått ned med 5,66 procent. 

Samtidigt varnar den ryska vice finansministern Aleksej Vedev befolkningen för att hamstra valuta. Till RIA Novosti säger han att situationen snart kommer att stabilisera sig. Det är inte säkert att det luttrade ryska folket tror honom.

Dan Lucas: Ytterligare en signal om att världsekonomin är i gungning

Ekonom: En situation som vi inte har varit i sedan finanskrisen