Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-12 06:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/rune-andersson-satt-igang-riktigt-stora-omskolningsprojekt/

Ekonomi

Rune Andersson: ”Sätt igång riktigt stora omskolningsprojekt”

Rune Andersson, ordförande Mellby Gård.
Rune Andersson, ordförande Mellby Gård. Foto: André de Loisted

Industrimannen Rune Andersson är glad att hans Mellby gård haft flera ägg i korgen under pandemin, ändå går mycket tid åt till att ”täta alla hål”.

– Sverige behöver flera och riktigt stora omskolningsprojekt, många av jobben som nu försvunnit kommer inte tillbaka.

Han har aldrig sett så mycket dokumentärer, säger Rune Andersson, ordförande i industrigruppen Mellby, som tillhör riskgruppen 70+ och får hålla sig hemma. Samtidigt har han nog aldrig aldrig haft så täta möten som denna vår.

– I många av bolagen ses styrelsen vanligen var tredje månad, nu är det via nätet varannan vecka. Det blir inte mycket strategi, utan dagliga löpande frågor, detaljer som ägare egentligen inte brukar peta i. Men så är ju det här en kris som ingen annan - i styrka och i att vi famlar i okunnighet om vad som ska ske.

Foto: Eero Hannukainen/TT

Mellby Gård, med sonen Johan som vd, äger bolag inom industri, konsumentvaror, jordbruk och service, som tillsammans omsätter cirka 10 miljarder kronor. De sysslar med allt från begravningar och parkeringsautomater till bemanningstjänster och import av jordbruksmaskiner. Bland de mest kända varumärkena märks Kapp-Ahl, Duni, Älvsbyhus och Smarteyes.

– En av affärsprinciperna är att sprida riskerna, och det är vi glada för i det här läget. Kapp-Ahl har ju till exempel haft det extremt tufft medan Feralco som gör kemikalier för vattenrening gjorde sin historiskt bästa månad i april.

Väger gungorna upp för karusellerna?

– Inte helt, även om industriföretagen håller emot så kommer nog rörelsevinsten att minska 20-30 procent det kommande året. Där det behövs får vi gå in med lån och nytt eget kapital för att täta hålen. Vi har stabil ekonomi och är lågt belånade, man får hoppas att inte krisen håller i sig två år. 

Är det läge för er att köpa fler bolag nu?

– Det får vänta, ingen har riktigt tid att tänka på det. Ett av våra företag hade listat ett antal förvärvskandidater men de planerna har lagts på is.

Pandemin har satt fingret på det som länge varit den fysiska detaljhandelns största problem, hyrorna, som på vissa håll är dubbelt så höga som i New York City. Här måste något hända.

Rune Andersson menar att pandemin har gett en rejäl skjuts åt digitaliseringen – både som ett sätt att jobba på distans och för e-handeln. Det gäller Kapp-Ahl men också Älvsbyhus, där Mellby äger hälften, som nu erbjuder kunden att göra sin egen planlösning till fast pris.

– Pandemin har satt fingret på det som länge varit den fysiska detaljhandelns största problem, hyrorna, som på vissa håll är dubbelt så höga som i New York City. Här måste något hända. 

En annan tydlig lärdom är att portföljföretagen måste se över sin logistik.

– Det är nog dags att gå tillbaka till det jag lärde mig som ung – ”ha alltid minst två leverantörer, det kan börja brinna”. Det blir dyrare, men den premien får vi vara beredda att ta.

Hur får vi fart på Sverige igen?

– Det mest brådskande är att dra igång flera och riktigt stora omskolningsprojekt. Dels för att många av jobben som försvinner inte kommer tillbaka, dels för att vi har tydliga bristyrken – till exempel hantverkare och inom vården.

– Jag tror också det är dags att ändra reglerna för de så kallade periodiseringsfonderna. Företagen borde få avsätta en högre andel av vinsten under längre tid mot i dag. Det skulle stärka balansräkningarna och innebära en en bättre buffert när nästa kris kommer.

Rune Andersson säger att han har kolleger som befarar att staten efter de massiva stöden skulle vilja bli ägare till fler företag:

– Men jag är inte ett dugg orolig för någon slags ”vänstersväng”. Den här krisen har visat för folk hur viktiga de privata bolagen och dess anställda är för skatteintäkterna.

Läs hur andra företagsledare vill gå vidare efter pandemin

Clas Ohlson har lärt sig att springa fortare

BRA ska hårdbanta - och bli bra igen 

”För sårbart bara sälja kaffe” 

SSAB: ”Vi måste fortsätt minska utsläppen” 

Skandiabanken: ”Uppdämt behov av konsumtion” 

Elite Hotels: ”Marken försvann under fötterna” 

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt