Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-03-02 21:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/rusning-efter-batar-nar-fler-semestrar-hemma/

Ekonomi

Rusning efter båtar när fler semestrar hemma

Både nytillverkade och begagnade båtar går åt snabbt när sommaren närmar sig.
Både nytillverkade och begagnade båtar går åt snabbt när sommaren närmar sig. Foto: Pi Frisk

Den stora efterfrågan på båtar under förra året ser inte ut att avta. Båtar säljs fortare än någonsin, både nya och begagnade.

– Det är lika stort intresse som förra året, och det var det bästa året vi hade haft på 15–20 år, säger Mats Eriksson, vd på båtbranschens riksförbund Sweboat.

TT Text

I fjol ville rekordmånga köpa båt, och intresset verkar inte avta – snarare tvärtom. För nybyggda båtar har beställningarna kommit in ovanligt tidigt, redan i samband med julhelgerna.

– Flera stora företag som är anslutna till oss är fullbokade på välkända båtmärken, och en del har beställningar en bit in på nästa år.

Mats Eriksson på Sweboat säger att marknaden har varit stark de senaste fyra åren, och förklarar det med den ökade klimatmedvetenheten som har gjort att fler väljer att semestra i Sverige.

– Flygskammen och medvetenheten har lett till en beteendeförändring, det gynnar båtbranschen. Vi har nog slagit rekord på både nya båtar och begagnade båtar.

Siffrorna på försäljningen för fjärde kvartalet kommer att dröja till början av mars på grund av ett tekniskt problem. Mats Eriksson har ringt runt till olika leverantörer och gör bedömningen att försäljningen ökade med 25 procent förra året, och trenden ser ut att fortsätta.

– Eftersom det är många som inte får tag på nya båtar söker sig allt fler till andrahandsmarknaden, och det driver upp priserna på begagnade båtar. Prisgapet mellan nya och begagnade båtar har minskat.

På Blockets fordonssektion har efterfrågan märkts av, särskilt när det kommer till hur snabbt båtarna säljs. Hittills i år har 49 procent av alla båtar sålts inom en vecka, jämfört med 15 procent under samma period förra året.

– Jag tror att det finns tre anledningar till det här. Pandemin gör att folk ägnar mer tid åt att handla på nätet, man väljer att semestra i Sverige och hushållens ekonomi är fortsatt bra, samtidigt som börsen gick uppåt, säger Henrik Littorin, marknadsplatsdirektör på Blocket.

Han tror på en fortsatt uppgång på försäljningen, både i antal och prissättning.

– Det här är direkt korrelerat med det starka intresset. När man är intresserad ser man till att snabbt slå till på objektet, och priset drivs upp.

Störst efterfrågan på båtar finns i storstadsområdena, men ökningen har skett över hela landet, enligt Littorin. På Blockets hemsida ökade medianpriset på segelbåtar med 14,5 procent förra året och motorbåtar steg med 7 procent.

En uppstickare på marknaden är vattenskotrarna. Där ökade utbudet på Blocket med 57 procent i fjol jämfört med tidigare år, samtidigt som medianpriset gick upp.

– Vi ser att utbudet och priset ökar samtidigt, vilket är ovanligt. Det här är väldigt spännande, för båtmarknaden har varit väldigt stabil i flera år, men det har ändrats i och med pandemin, säger Henrik Littorin.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt