Intresset för att binda sina bolån har ökat markant efter Riksbankens tydliga deklaration i fredags om att styrräntan kommer att höjas snabbare och kanske mer än marknaden tidigare förväntat.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-30 22:43
Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/rusning-efter-bundna-lan/
Rusning efter bundna lån
Under måndagen och tisdagen ökade antalet telefonförfrågningar om bolånen med cirka 20 procent hos SBAB.
- Det har inte varit hysteriskt men en markant ökning har det varit, säger Per-Erik Ivansson på SBAB:s kundtjänst.
Också bankkoncernen SEB har märkt ett stort intresse med många förfrågningar och direkta ansökningar om att nu binda lånen.
- Och trenden är tydlig. Hushållen vill binda lånen under längre tid än vad som varit vanligt tidigare, säger Viveka Hirdman-Ryrberg, informationschef på SEB.
Nu är det femåriga bindningstider som intresserar kunderna mest. För dem som tidigare velat binda sina lån har det mest handlat om bindningstider på 1-2 år.
- Det kan vara klokt att binda. Men fortfarande ska man komma ihåg att den rörliga räntan är låg, säger hon.
Riksbanken meddelade i fredags att man lämnar reporäntan oförändrad. Beslutet var dock inte självklart enligt banken, som varnade för att reporäntan kan behöva höjas snabbare och mer än vad marknaden räknat med.
Sedan dess har bankerna också höjt sina bundna boräntor. Flera bolåneinstitut höjde redan under måndagen de bundna boräntorna med som mest 0,20 procentenheter. Räntan på ett lån bundet i fem år börjar nu närma sig 4 procent.
Skillnaden mellan rörlig och bunden ränta har ökat under hela hösten vilket märkts tydligt i kundernas val fram till nu. Under augusti skedde till exempel 57 procent av SBAB:s nyutlåning till privatkunder till rörlig ränta. I oktober var siffran 67 procent.
Den rörliga boräntan styrs direkt av Riksbankens förändringar av styrräntan. Banken har också gjort klart att en fördubbling eller mer av styrräntan ligger i korten under de närmaste två åren.
Många hushåll tycks ha tagit varningen på allvar och börjat räkna på sina bolånekostnader som alltså kan stiga rätt rejält framöver.