Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-04 17:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/rusning-efter-resor-nar-ud-havde-avradan/

Ekonomi

Rusning efter resor när UD hävde avrådan

Foto: Jeppe Gustafsson/TT

Många väntade ivrigt på onsdagens besked om att turistresor till tio länder tillåts igen. När det väl kom kastade sig semestersugna svenskar över bokningssajterna.

– Vi såg en markant ökning av bokningar, säger Annica Smith, marknadschef på Apollo.

TT Text

Beskedet från regeringen under onsdagen var efterlängtat – av resebranschen, men också av svenskarna. Från den 30 juni är det fritt fram att resa utomlands igen, inte överallt men bland annat till populära semesterländer som Grekland och Spanien.

– Redan direkt när det uppmärksammades att det eventuellt skulle komma ett besked så såg vi väldigt mycket mer trafik in till vår sajt. Antalet besökare ökade med 120 procent, säger Annica Smith, marknadschef på Apollo.

När beskedet sedan meddelades på en pressträff klockan 16 dröjde det inte länge innan svenskarna säkrade sina semesterresor.

– Vi såg en markant ökning av bokningar. Intresset var störst för Grekland, Kroatien och Spanien, och det är ju dit av de tio länderna på listan som vi har våra paketresor i sommar, säger Annica Smith.

Även hos konkurrenten Tui var intresset stort. Bokningarna ökade med 300 procent under onsdagen jämfört med dagen innan, berättar kommunikationschefen Adam Györki.

– Det som sticker ut är att 70 procent av bokningarna är till Grekland. Jag tolkar det som att man är lite mer osäker på Spanien, säger han.

Majoriteten av bokningarna gäller dessutom resor i början av augusti, trots att beskedet gäller redan från och med slutet på juni. Kanske vittnar det om ett fortsatt osäkert världsläge – eller bara att det är svårt att få till rent planeringsmässigt, säger Adam Györki.

– Det är möjligt att man vill ha lite tid på sig. Vi har fria ombokningar, så många bokar nog längre fram och ser vad som händer, säger han.

Enligt Fredrik Henriksson, kommunikationschef på Ving, är det för tidigt för att säga hur beskedet har påverkat antalet bokningar– men samtidigt har bolaget sett att det finns en uppdämd efterfrågan på att kunna resa igen.

– Vi har redan tidigare sett att det är en väldigt stor efterfrågan på att kunna boka resor. Vi hade ställt in resorna fram till den 15 juli, men nu kommer vi att anpassa vårt program och se var vi kan öppna upp successivt, säger han.

Även Apollo och Tui växlar nu upp för att kunna möta den ökade förfrågan.

– Vi sitter ner i dag och tittar på hur efterfrågan ser ut. Vi har plockat bort flyg sedan i mars, nu tittar vi istället på vad vi behöver lägga till, säger Adam Györki på Tui.

Apollos första flygning går den 4 juli till Kreta, men även de ser nu över sina program för att kunna starta upp fler destinationer snabbt.

– Det ska bli väldigt spännande nu att se hur det utvecklar sig under dagen, säger Annica Smith.

Ämnen i artikeln

Flygtrafik
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt