Rusning när Indiens första Ikea öppnade i Hyderabad i Indien - DN.SE
Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Rusning när Ikea öppnade sitt första varuhus i Indien

Sveriges ambassadör i Indien, Klas Molin, invigde varuhuset tillsammans med K. Taraka Rama Rao, guvernör i delstaten Telangana.
Sveriges ambassadör i Indien, Klas Molin, invigde varuhuset tillsammans med K. Taraka Rama Rao, guvernör i delstaten Telangana. Foto: Noah Seelam/AFP

Det blev rusning direkt när Ikea på torsdagen öppnade portarna till sitt nya varuhus i Hyderabad, möbeljättens första i Indien.

De tiotusentals besökarna fick släppas in i omgångar och polisen har fått gå ut med en uppmaning för att undvika trafikkaos.

Varuhusets gensvar var enormt den första dagen, skriver The Times of India. Klockan fyra på eftermiddagen hade runt 10.000 besökare registrerats, och siffrorna steg sedan betydligt när folk som jobbat på dagen räknades in. Totalt ska 40.000 personer ha besökt varuhuset den första dagen.

– Det är fantastiskt, jag är så glad att de är här. Jag kommer komma hit väldigt ofta, sade besökaren Shalini Shandilya till CNN.

Företaget förväntar sig även fortsatta besökssiffror kring 30.000 per dag, och uppemot sju miljoner på ett år.

Filmer från lokal media visar rusningen som uppstod när dörrarna öppnades, och personalen fick kämpa för att hantera de tusentals besökarna.

Öppningen ledde även till trafikstockning på de närliggande vägarna. En bild på de långa bilköerna, med Ikeavaruhuset i bakgrunden, har nu blivit viral och lagts ut av många på sociala medier, skriver The Indian Express.

Den lokala polisen har nu även gått ut med en uppmaning till bilisterna för att undvika trafikkaos. ”Ikea har begränsad parkering för sina besökare. Därför har det arrangerats externa parkeringsplatser på tre ställen samt kollektivtrafik till och från. Besökare till Ikea ska inte ställa sina fordon på några vägar runt varuhuset och därmed blockera trafiken”, skriver polisen i ett pressmeddelande.

Den nästan 40.000 kvadratmeter stora butiken är Ikeas första i Indien, och har möjliggjorts av att landet lättade på sin lagstiftning kring utländska investeringar för två år sedan. Nu satsar det svenska företaget stort på den indiska marknaden, och planerar att öppna ytterligare ett varuhus i Bombay nästa år, och därefter i Bangalore och New Delhi.

Läs mer: Ikea hoppas Indien blir nästa framgångssaga

Torbjörn Petersson: Den nordiska inredningsstilen kallas ”sexuell apati” 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.