Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Ryanair stänger flera baser – ”Krigsförklaring mot fack och personal”

Foto: Jon Olav Nesvold/TT

Ryanair stänger flera baser i Tyskland och i Nederländerna. Ett straff för personalens lagliga konfliktåtgärder den senaste tiden, anser de europeiska pilot- och kabinfacken.

– Det här är inget annat än en krigsförklaring mot besättningar i hela företagets nätverk, säger det svenska pilotfackets ordförande Martin Lindgren, som manar till bojkott mot lågprisbolaget.

Han anser att stängningen av baserna är en direkt konsekvens av att piloter och kabinpersonal  använt sin lagliga rätt att strejka för att uppnå ett kollektivavtal.

– Det är ju inte första gången, påminner Svensk Pilotförenings ordförande.

– Ryanair gjorde precis samma sak i Köpenhamn för tre år sedan, då deras danska personal krävde kollektivavtal. Nu har bolaget sagt att de ska godta fackföreningar. Men än har inga framsteg gjorts. 

I september genomförde pilotfacken och kabinfacken i fem EU-länder två samordnade strejker mot löne- och arbetsförhållandena hos lågprisflygjätten. 

Den 1 oktober meddelade bolagets vd Michael O'Leary att de ”onödiga” strejkerna lett till stora förluster i form av avbokningar, extrakostnader för strandsatta passagerare, samt skador på varumärket genom minskat förtroende bland kunderna. 

Därför drar Ryanair nu ned med 1 procent av sin planerade kapacitet under vintern. Från 5 november stängs basen i nederländska Eindhoven, där Ryanair haft fyra plan, och i tyska Bremen, varifrån två plan utgått. Tyska Niederrhein blir av med två av sina fem flygplan.

Den senaste tidens besked kommer att allvarligt förvärra det redan ansträngda förhållandet mellan flygbolaget, dess piloter och kabinpersonal, varnar det europeiska pilotfacket ECA. 

– Sådan fientlighet från ledningen tolereras inte av piloter och kabinpersonal, lovar ECA:s ordförande Dirk Polloczek.

– Pilotföreningarna kräver att Ryanair omedelbart drar tillbaka sitt beslut att stänga baserna i Eindhoven och Bremen, samt neddragningarna i Niederrhein. Vi uppmanar Ryanairs ledning och dess styrelse att ändra sitt konfrontativa och kontraproduktiva tillvägagångssätt. Det är svårt att se hur Ryanair realistiskt kan förvänta sig att nå överenskommelser med sina fackföreningar med dessa hot som fond.

Tyska pilotfackets ordförande Martin Locher slår fast att ”Åtgärder som tvingar piloter och kabinpersonal att flytta eller förlora sitt jobb och inkomst är definitivt inte vad vi behöver för att bygga förtroende och en solid grund för konstruktiva förhandlingar”.

– Om Ryanair är seriösa med sina intentioner att nå överenskommelser med fackföreningarna innan jul, är ett sådant beteende som de visar nu väldigt kontraproduktivt. 

Inte bara fackföreningarna utan även resenärer har stormat mot Ryanair i sociala medier. En del har hotat med bojkott i solidaritet med de hundratals Ryanair-anställda som nu ställs inför valet mellan att inom några veckor flytta till ett annat land eller förlora jobbet. 

Svenska Pilotföreningens ordförande Martin Lindgren tycker att både kunder och investerare bör ställa krav på Ryanair att backa om stängningarna, och att sätta sig ned med facket och  förhandla fram fungerande kollektivavtal. 

– Händer inte det så bör man kanske avstå från att resa med Ryanair, och definitivt från att investera i Ryanair, som i dagsläget knappast kan ses som en socialt hållbar investering, säger Lindgren.

Läs mer: Ryanair vinstvarnar efter strejkerna – två europeiska baser stängs

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.