Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-22 18:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/rysk-gasledning-fardig-att-leverera/

EKONOMI

Rysk gasledning färdig att leverera

Rör för Nord Stream 2 i tyska Pommern.
Rör för Nord Stream 2 i tyska Pommern. Foto: Stefan Sauer/TT

Bolaget Nord Stream 2 meddelar att den kontroversiella gasledningen från Ryssland till Tyskland är redo att tas i bruk.

TT Text

”Trycket är tillräckligt för att starta gasleveranser framöver”, uppger bolaget i ett uttalande.

President Vladimir Putin bekräftade på onsdagen att Ryssland är redo att börja leverera gas via ledningen om de tyska myndigheterna ger klartecken.

– Så snart de ger sitt godkännande kan stora volymer - extra volymer - av rysk gas omedelbart börja flöda till Europa, sade han i rysk statstelevision och flaggade för att det skulle leda till lägre gaspriser.

Men den tyska myndigheten Bundesnetzagentur har tidigare uppgett att ett godkännande av gasledningen kan dröja till andra halvan av 2022.

I takt med de ökade spänningarna mellan Ryssland å ena sidan och EU och USA å andra har gasledningens storpolitiska betydelse ökat.

Bakom bygget av av Nord Stream 2 står förutom ryska Gazprom även stora energibolag från EU-länder: franska Engie, österrikiska OMV, brittisk-nederländska Shell samt tyska Uniper och Wintershall.

Ämnen i artikeln

Tyskland
Ryssland
Nord stream
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt