Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Ryska försvarsmakten lanserar modekläder

Foto: Mercedes Benz Fashion Week

Rysslands försvarsmakt har intagit ett nytt område – catwalken. Militärgröna byxor, rejäla kängor och neddragna huvor var några plagg ur den arméinspirerade kollektionen som visades på ryska Mercedes-Benz Fashion Week.

Det är inte första gången som armén influerar det civila modet med till exempel kamoflagemönster och uniformer. Men under den senaste modeveckan i Moskva tog försvaret ett mer handfast grepp om catwalken. Som sponsor till evenemanget fick ryska försvarsdepartementet en idé om att själva lansera en ”arméinspirerad” höst- och vinterkollektion.

– Uniformen har alltid varit en del av den ryska nationens kultur, säger biträdande industri- och handelsminister Viktor Yevtukhova till RIA Moda.

Färgskalan på kläderna gick i grönt, svart och grått, och de manliga modellerna hade alla neddragna huvor framför ansiktet under visningen, enligt moscowtimes.com.

På det politiska planet är relationerna frostiga mellan Tyskland och Ryssland med olika sanktioner från båda håll, men inom modevärlden verkar det inte råda några handelshinder. Det tyska bilföretaget Mercedes-Benz har tecknat ett treårigt avtal för sponsring av titeln till Russia Fashion Week som sägs vara den största modeveckan i Östeuropa.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.